Ilja-Verstraten-afscheidsfotograaf-en-uitvaartfotograaf-maakte-een-foto-van-een-familie-die-elkaar-steunt-en-troost-naar-het-uitvaartcentrum-achter-de-kist-loopt-van-een-overleden-dierbare

Het ABC van een afscheidsfotograaf

Het ABC van een afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf. Wat doet ik als afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf en hoe ga ik te werk? Wat doe ik, naast afscheidsfotografie en uitvaartfotografie, nog meer? Je leest het allemaal hieronder in het ABC van een afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf.

Inhoudsopgave:

A

Afscheidsfotograaf; maakt liefdevolle momenten onvergetelijk als je afscheid moet nemen van een geliefde dierbare.


Afscheidsmomenten; Als afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf ben ik lid van de coöperatie Afscheidsmomenten

B

Begrafenis, uitvaartfotograaf bij een begrafenis
Bekwaam Afscheidsfotograaf; gediplomeerd en gecertificeerd afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf

C

Ceremoniespreker bij kleinschalig afscheid; tijd en aandacht om afscheid te nemen voor demente mensen en mensen met een verstandelijke beperking.

D

Dood; Heb jij nagedacht over je wensen als je dood gaat/bent? Heb je het met je familie besproken?
Dodenherdenking Amsterdam

E

Elegie; een elegie of afscheidsspeech. Ik help je jouw speech te schrijven en persoonlijk te maken.

F

Fotoalbum bij afscheidsfotografie en uitvaartfotografie; een fotoalbum is aan te raden bij een afscheidsreportage en uitvaartreportage.
Fotoalbum met eigen foto’s; jouw eigen foto’s kan ik verwerken in het fotoalbum van de afscheidsreportage en uitvaartreportage.

G

Gesprekskaarten; praten over afscheid

H

Herinneringendoos; bewaar je belangrijke herinneringen in een mooie herinneringenbox.
Herinneringsfotografie; fotografie bij leven.

I

Intimiteit met betrekking tot afscheidsfotografie en uitvaartfotografie; intimiteit, verbondenheid, liefde en troost is wat ik als afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf vooral fotografeer.

J

Je leven in één herinnering; geïnspireerd door de film Afterlife, door Koreeda

K

Keurmerk afscheidsfotograaf; dé garantie voor klanten en uitvaartondernemers dat ze zeker weten dat ze een Bekwaam Afscheidsfotograaf inhuren die weet waar hij of zij mee bezig is, zowel op het gebied van fotografie als op het gebied van communicatie én die om kan gaan met mensen in rouw.

L

Levensverhaal; ik help je jouw levensverhaal te vertellen vanuit jouw perspectief. Zodat jouw verhaal bewaard blijft en de herinnering aan jou levend blijft.

M

Marinus van den Berg; samenwerking met Marinus van den Berg.

N

Nemo Science Museum Amsterdam; Een foto van een uitvaart die ik heb gemaakt, hangt tien jaar lang in het Nemo science museum in Amsterdam.

O

Onopvallend; onopvallend doe ik mijn werk als afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf

P

Post-mortem fotografie; fotografie nadat iemand is overleden. Als afscheidsfotograaf leg ik ook deze beelden mooi en sereen op beeld vast.

Q

Querie; vragen die gesteld worden aan mij als afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf.

R

Rouwfotograaf; Rouwfotograaf is het woord wat in België vaker genoemd wordt voor afscheidsfotograaf of uitvaartfotograaf. Het betekent hetzelfde.

S

Sluiten van de kist; als afscheidsfotograaf kan ik aanwezig zijn bij het sluiten van de kist
Stichting Free Memories

T

Troost; als iemand ziek is of overleden, willen we graag troosten. Wat troost is en waarom we graag willen troosten

U

Uitvaartfotograaf; omdat er zoveel gebeurt tijdens de uitvaart, is het fijn als er een uitvaartfotograaf aanwezig is om foto’s te maken.

V

Verweven; ik geloof niet dat je verdriet kunt verwerken. Ik geloof dat je het verweeft in je leven.

W

Wade; als afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf leg ik liefdevolle beelden voor je vast van jouw geliefde dierbare, gewikkeld in een wade.

Warmtekamer; is hetzelfde als ovenruimte. Als uitvaartfotograaf ga ik, op verzoek van de familie, mee naar de warmtekamer of ovenruimte om foto’s te maken tijdens deze laatste intieme momenten.

X

X-pertise; ik heb van afscheidsfotografie en uitvaartfotografie mijn expertise gemaakt en me gespecialiseerd in het vastleggen van jouw liefdevolle momenten zodat ze onvergetelijk worden.

Y

YES!; wil je meer weten over afscheidsfotografie, uitvaartfotografie of herinneringsfotografie? Of over wat ik voor je kan betekenen als spreker? Je helpen om een speech te schrijven? Wil je gesprekskaarten of een herinneringenbox bestellen? Of mij als afscheidsfotograaf, uitvaartfotograaf of herinneringsfotograaf inhuren? Bel me!

Z

Zeeland; afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf uit Zeeland

♥ Afscheidsfotograaf

Op het moment dat ik voor de eerste keer als afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf werkte, voelde ik direct dat afscheidsfotografie en uitvaartfotografie het vak is waar mijn hart ligt.
Met de ontdekking van afscheidsfotografie en uitvaartfotografie viel voor mij alles op zijn plaats en het maakte de puzzel compleet.

Als afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf heb ik mijn passie gevonden en ik ben dankbaar dat ik nu anderen mag helpen met datgene wat ik zelf zo gemist heb: foto’s van het afscheid en de uitvaart van een geliefde dierbare.

Laatste levensfase

Afscheidsfotografie houdt in dat ik foto’s maak tijdens de laatste levensfase, zoals bij je thuis, op locatie of in het verzorgingshuis. Je wilt iemand onthouden zoals hij was. De laatste momenten worden dierbare herinneringen.
Het onthouden en bewaren van deze dierbare herinneringen is heel mooi. Het levert het bewijs van iemands bestaan en laat de liefde zien die je voor iemand voelt.

Afscheidsfotografie is ook het nemen van foto’s tijdens het afscheid nemen van een overleden dierbare. Afscheid nemen of, zoals ze in België / Vlaanderen vaak zeggen: het groeten van de overledene, is een intense gebeurtenis, het is de allerlaatste keer dat je iemand kunt zien, aanraken of een kus kan geven. Het is een belangrijk overgangsmoment in het proces om hierna verder te kunnen.

Een-laatste-aanraking-afscheidsfotograaf-uitvaartfotograaf-Zeeland
Afscheidsfotografie: Liefdevolle momenten onthouden en bewaren

Liefdevolle momenten onthouden en bewaren

Je neemt op een liefdevolle en waardige manier afscheid. Dit leg ik, als afscheidsfotograaf, op beeld vast. Zodat je deze liefdevolle momenten niet vergeet maar kan onthouden en bewaren.

De foto’s die ik tijdens het afscheid nemen maak, laten niet persé het verdriet zien maar zijn sereen, liefdevol en troostvol. Als mensen foto’s zien die tijdens het afscheid nemen zijn gemaakt, zien ze mooie en liefdevolle momenten terug die ze zich niet meer konden herinneren of die hen ontglipt waren.

Je hebt je herinneringen nodig

Je roept herinneringen op aan een liefdevol afscheid door foto’s te bekijken die tijdens het afscheid zijn gemaakt.
Soms zeggen mensen dat ze zich deze momenten liever niet herinneren maar dat kán niet. Je hebt je herinneringen nodig om verder te kunnen leven.

Laat een afscheidsreportage je helpen om terug te kijken op een liefdevol afscheid.
Lees hier meer over afscheidsfotografie.

♥ Afscheidsmomenten

Als afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf ben ik aangesloten bij Afscheidsmomenten, de coöperatie van afscheidsfotografen in Nederland en België.

“Onze afscheidsfotografen zijn bekwaam en (her)kennen verdriet”.

‘Een afscheidsfotograaf van Afscheidsmomenten heeft niet alleen kennis van fotografie, maar weet ook hoe om te gaan met mensen in verliessituaties. Zij begrijpen dat ieder verlies ingrijpend kan zijn. Zij kunnen zowel intiem / nabij als op afstand hun werk doen’.
Lees hier meer over Afscheidsmomenten.

♥ Begrafenis; uitvaartfotograaf tijdens een begrafenis

Als herinneringsfotograaf (of uitvaartfotograaf) maak ik foto’s tijdens de begrafenis. Samen met je dierbaren sta je rond het graf. Het zijn momenten van intimiteit en verbondenheid. Een allerlaatste groet aan je dierbare geliefde.

Een laatste afscheid aan het graf: een groet, een klopje op de kist of een laatste kus.

Familie-strooit-bloemblaadjes-op-het-graf
Kleurrijke bloemen tijdens een begrafenis

Er worden soms bloemblaadjes op de uitvaartkist gestrooid of er worden duiven of ballonnen los gelaten.

Iemand leest een gedicht of er wordt gebeden.
Foto’s die tijdens de begrafenis worden gemaakt, helpen je om deze afscheidsmomenten terug te zien. Om te zien hoe jullie daar samen stonden. Hoe kleurrijk de bloemen waren en hoe en door wie er afscheid werd genomen aan het graf.

Ilja Verstraten | afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf, legt deze beelden die op de begraafplaats worden gemaakt, met liefde voor je vast. Zodat je later, in alle rust en op je gemak terug kan kijken hoe het ook weer was. Elke keer, bij het opnieuw bekijken van de foto’s, ontdek je nieuwe dingen die je eerder niet zijn opgevallen.
Lees hier meer over het fotograferen tijdens de begrafenis.

Veel gedetailleerder/ verfijnder dan we ons ooit zelf konden herinneren

“Ik ben heel blij dat deze herinneringen vastgelegd zijn – veel filigraner (gedetailleerder, verfijnder) dan we ons ooit zelf konden herinneren in de waas van emoties. Het toont de vele kanten, het verdriet maar ook de vreugde om mooie herinneringen, de troost en de warmte, het gemis, zijn aanwezigheid, de vele mensen die hem en ons oprecht graag zien…”

Evy

♥ Bekwaam Afscheidsfotograaf

In 2017 heb ik de Opleiding Bekwaam Afscheidsfotograaf gevolgd en met succes behaald. Ik mag me dus met recht en met trots een Bekwaam Afscheidsfotograaf noemen.

De opleiding Bekwaam Afscheidsfotograaf is een vakopleiding.

Sinds 2020 ben ik, naast mijn werk als afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf, ook docent aan de Opleiding Bekwaam Afscheidsfotograaf in Nederland en België.

Lees hier meer over de Opleiding Bekwaam Afscheidsfotograaf.

♥ Ceremoniespreker bij kleinschalig afscheid

Ilja Verstraten is gespecialiseerd in afscheid en uitvaart bij mensen met een verstandelijke beperking.

Door mijn huidige vak als afscheidsfotograaf / uitvaartfotograaf en door mijn vorige beroep als woonbegeleider bij demente mensen en mensen met een verstandelijk beperking, heb ik mij gespecialiseerd in afscheid en uitvaart bij demente mensen en bij mensen met een verstandelijke beperking.

Demente mensen en mensen met een verstandelijke beperking worden nog te vaak bij het afscheid nemen en de uitvaart weggehouden. Vaak kunnen ze heel goed zelf aangeven wat ze wel of niet willen wat betreft afscheid nemen en bij de uitvaart aanwezig zijn.

Bespreek het met hen en maak niet de keuze voor hen.

Geen tijd

Vaak is er, in een instelling of verzorgingshuis voor demente mensen of mensen met een verstandelijke beperking, geen of te weinig tijd om stil te staan bij afscheid nemen en de dood van een medebewoner of familielid.

Omdat ik het zeer belangrijk vind dat ook demente mensen en mensen met een verstandelijke beperking op een goede manier afscheid nemen, dat is op een manier die bij hen past, op hun niveau, organiseer ik kleinschalige ceremonies. Een ceremonie op de woning of bij iemand thuis. We branden een kaarsje, maken een tekening, praten met elkaar, we draaien of maken muziek, lezen een gedicht of zeggen een gebed en we drinken een glas.
Ik neem alle tijd en ook als er nazorg nodig is, ben ik er voor hen.

Hier lees je meer over Ceremoniespreker bij Kleinschalig Afscheid

Ilja-Verstraten-afscheidsfotograaf-en-uitvaartfotograaf-maakte-een-foto-van-een-vrouw-met-een-verstandelijke-beperking-die-een-gedicht-voorleest-op-de-begrafenis-van-haar-oma-in-België
Toespraak voor oma, geschreven en voorgelezen door een kleindochter met een verstandelijke beperking

Waarom ik speciaal voor ceremoniespreker bij kleinschalig afscheid gekozen heb, is omdat ik hou van het persoonlijke contact; persoonlijke gesprekken en persoonlijke aandacht zodat ik tijd en aandacht heb om te luisteren naar ieders eigen, persoonlijke verhaal. Zodat ik ieder ook echt kan zien en kan horen. Zodat ik mijn aandacht kan geven aan ieder individueel.

Ik heb de Opleiding Ceremoniespreker gevolgd aan de Ritual Coach Academy te Antwerpen, België.

♥ Dood

De dood is een onderwerp waar we niet graag over nadenken. We willen er het liefst nog ver vandaan blijven. Toch krijgt iedereen er, vroeg of laat, mee te maken. Of je dat nu wilt of niet. Soms verwachten we het, soms is de dood er plotseling.

Het is goed om alvast eens na te denken over wat jouw wensen zijn. Welke herinneringen wil je nalaten? Juist nu de dood misschien nog niet zo dichtbij is.

Het is fijn voor je naasten dat ze weten wat je wensen zijn zodat ze je uitvaart kunnen regelen op een manier die bij jou past. Dat helpt hen om op een goede manier afscheid te nemen. Bespreek je wensen en ideeën met hen.

Heb je hulp nodig om het gesprek aan te gaan over jouw wensen bij afscheid en dood maar ook over hoe je in het leven staat? Kijk dan eens naar de gesprekskaarten die ik heb ontwikkeld. Ze geven je handvatten om het gesprek aan te gaan en helpen je de juiste vragen stellen.

Natuurlijk kunnen wij hierover ook samen in gesprek gaan.

Neem contact met me op als je je levensverhaal en afscheidswensen wil vastleggen.

♥ Dodenherdenking Amsterdam

Tijdens de Nationale dodenherdenking op 4 mei 2019 werd een foto, door mij gemaakt, getoond op de grote schermen op de Dam in Amsterdam. Een grote eer vond ik het, toen het Nationaal Comité 4 en 5 mei gevraagd had of ze mijn foto mochten gebruiken. De foto had ik gemaakt op kerstavond bij het plaatsen van Lichtjes op Oorlogsgraven in Axel, Zeeland waar ik elk jaar de foto’s maak.

Foto-getoond-op-de-Dam-te-Amsterdam-tijdens-de-nationale-dodenherdenking-afscheidsfotograaf-uitvaartfotograaf
Iphone foto van de Nationale Dodenherdenking in Amsterdam waar een foto van mij getoond werd op de grote schermen op de Dam

Natuurlijk was ik er op 4 mei bij op de Dam in Amsterdam. Hoe indrukwekkend en hartverwarmend was dat!

Wij (mijn man Mark en ik) stonden al vroeg helemaal vooraan aan de hekken. Steeds meer mensen kwamen om ons heen staan en we raakten aan de praat met een ouder stel uit Groningen, een broer en zus uit Zutphen en een stel uit Limburg. Hoewel we nog een paar uur in de regen moesten wachten, merkten we daar weinig van. Het was erg gezellig. Of we speciaal voor de dodenherdenking naar Amsterdam gekomen waren, werd er gevraagd. Ik vertelde dat om 20 uur mijn foto getoond zou worden op de grote schermen hier op de Dam en de mensen rondom ons genoten met me mee. Ze vroegen of ik de foto bij me had en ik liet hem zien op mijn telefoon.

Verbinding met volslagen vreemden

Tegen 20 uur kwam mijn foto voor de eerste keer op het grote scherm op de Dam in Amsterdam voorbij en wat waren die mensen enthousiast! Ik werd er stil van! Het voelde alsof ik daar met vrienden stond die net zo blij voor mij waren als ik zelf. Wat was dat leuk! Totale verbinding met volslagen vreemden.

Om 20 uur 2 minuten stilte.

Twintigduizend mensen op de Dam en je kon een speld horen vallen. Geen zuchtje, geen kuchje. Helemaal niks. Een intense stilte. Zo stil heb ik het nog nooit gehoord.

Wat een ervaring! Wat een kippenvelmoment!

♥ Elegie of afscheidsspeech

Naast afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf ben ik ook Ceremoniespreker.

Naast de opleiding Ceremoniespreker heb ik de training Stralend Presenteren gevolgd bij dé speechkampioen van Nederland, Marije Wielenga.

Goed afscheid nemen

Goed afscheid nemen doe je door het afscheid persoonlijk te maken, op een manier die bij jou past. Je elegie of afscheidsspeech is ook persoonlijk en hoeft niet lang te duren.

Als ceremoniespreker help ik je om je elegie of afscheidsspeech te schrijven zodat het geen (saaie) chronologische opsomming wordt van feiten en gebeurtenissen maar jouw eigen persoonlijke verhaal en herinneringen.

Een elegie is een ander woord voor afscheidsspeech.

Eerbetoon

Een elegie is een eerbetoon aan een overleden persoon. Het is een afscheidsspeech die op de afscheidsviering wordt gehouden. De officiële betekenis van elegie is klaagzang.

Volgens Wikipedia is een elegie:

“Een elegie is een klaagzang waarin het verlies van een persoon wordt betreurd. Vooral pijn en verdriet zijn de hoofdgedachtes, maar ook de verheerlijking van de doden”.

Een elegie of afscheidsspeech mag kort zijn (zo’n 3-5 minuten).

Als ceremoniespreker bij afscheid help ik jou om je eigen elegie te schrijven.

Kom je er niet uit of vind je het lastig? Neem dan contact met me op. Ik help je er graag bij.

Is een ode en een elegie hetzelfde?

Ode-vs-Elegie-Ilja-Verstraten-afscheidsfotograaf-en-uitvaartfotograaf
Ode versus Elegie

Nee een ode is anders dan een elegie. Op de afbeelding hiernaast zie je goed wat het verschil is tussen een ode en een elegie.
Kort gezegd komt het erop neer dat een ode prijst, verheerlijkt en vereerd en dat een elegie rouwt en treurt.

Een voorbeeld van een gedicht in de onregelmatige ode structuur lees je hieronder. Het is een gedicht wat ik zelf prachtig vind.
Het heet ‘We are seven’ en het is geschreven door William Wordsworth.

Klik hier om het gedicht ‘we are seven van William Wordsworth te lezen.

of

Bekijk en beluister ‘We are seven’ wanneer Mike Boddé het voordraagt bij Podium Witteman, samen met Club Classique.

♥ Fotoalbum bij een afscheidsreportage en een uitvaartreportage

Een fotoalbum is aan te raden bij een afscheidsreportage en uitvaartreportage. Omdat het veel fijner is om in een fotoalbum te kijken dan achter de computer te zitten om foto’s te bekijken. Het geeft een heel ander gevoel.
De computer moet je altijd weer opstarten, je moet je foto’s zoeken en hopen dat je computer niet crasht waardoor je alle foto’s kwijt bent.

Bovendien verandert de digitale wereld zo snel dat de beelddragers van nu (zoals een usb-stick) er straks niet meer zijn. Een fotoalbum bestaat over honderd jaar nog steeds.

Het fotoalbum heeft eeuwigheidswaarde.

Het herinneringsalbum staat ook voor de kwaliteit die ik lever. Ik vertel jouw verhaal in het album zodat het logisch en overzichtelijk is.

De fotoalbums die ik aflever zijn niet overdreven groot zodat je ze lekker bij je kan pakken, op de bank of in je lekkere stoel, met een kopje koffie of thee of een glas wijn erbij. Je kunt er op je gemak doorheen bladeren maar je kan ook één foto opzoeken die je graag wil zien.

Zo’n fotoalbum is een handig formaat om mee te nemen naar familie en vrienden.

Wil je toch een groter fotoalbum? Dat is ook mogelijk. We bespreken samen je wensen en de mogelijkheden.

Als ik voor jou een afscheidsreportage of uitvaartreportage heb gemaakt, laat ik je altijd de mogelijkheden en materialen zien en heb je altijd inspraak in het fotoalbum voordat het naar de drukker gaat. Het is jouw album en het wordt dan ook pas gedrukt als jij helemaal tevreden bent.

♥ Fotoalbum met eigen foto’s

Vaak hebben we veel losse foto’s. Dozen vol staan er soms op zolder. We komen ze vaak tegen als we het huis van onze ouders of grootouders op moeten ruimen. Zonde om weg te gooien maar wat moet je er allemaal mee? Je zou ze eigenlijk eens in een fotoalbum moeten plakken maar waar begin je? En waar haal je de tijd vandaan?
Ik help je bij het uitzoeken en selecteren van je foto’s. Om voor zover het kan, er een beeldverhaal van te maken, zodat het weer kloppend en logisch is.

Dit geldt ook voor onze digitale wereld tegenwoordig. Honderden foto’s staan op onze telefoon of computer maar hoe breng je er weer overzicht in? Welke bewaar je en welke niet? Zie jij door de bomen het bos niet meer?

Ik help je om je foto’s uit te zoeken, te selecteren, af te laten drukken en in te plakken. Zodat jouw dierbare herinneringen niet verloren gaan maar in een dierbaar fotoboek gebundeld zijn.

Neem contact op als je mijn hulp wil bij het uitzoeken en structureren van jouw dierbare foto’s.

Als ceremoniespreker heb ik geleerd om in gesprek te gaan met mensen en hen te interviewen. Daardoor kwam ik op het idee om gesprekskaarten te maken. Het zijn kaarten met vragen en foto’s die je kunt gebruiken als handvat om het gesprek over het levenseinde aan te gaan.

♥ Gesprekskaarten; praten over afscheid

lja-Verstraten-afscheidsfotograaf-en-uitvaartfotograaf-Zeeland
Gesprekskaarten over het levenseinde

Als afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf kom ik regelmatig met mensen in gesprek die binnen afzienbare tijd afscheid moeten nemen van het leven.
Vaak gaat het om een herinneringsreportage alleen of met het gezin, of om de mogelijkheden te bespreken voor afscheidsfotografie en uitvaartfotografie.
Tijdens deze gesprekken hoor ik regelmatig dat mensen het lastig vinden om met naasten in gesprek te gaan over het levenseinde. Langs beide kanten vinden mensen het lastig om met elkaar in gesprek te gaan omdat ze elkaar niet willen belasten.

Er is ook een set die gaat over het leven in het algemeen: over fijne herinneringen, leuke hobby’s en mooie wensen.

Er zijn verschillende mogelijkheden om de set kaarten te gebruiken:

Samen met je naasten; met je naasten om het gesprek aan te gaan.

Alleen; je kunt je antwoorden opschrijven en ze in een herinneringendoos bewaren zodat je naasten deze later kunnen lezen.

Samen met mij; je gaat in gesprek met mij en ik maak er jouw verhaal van.

Bestel hier de gesprekskaarten

♥ Herinneringendoos

Een herinneringendoos is een mooie doos om herinneringen in te bewaren. Dit kunnen herinneringen voor jezelf zijn maar ook herinneringen die je nalaat voor je naasten. Zij kunnen de herinneringsdoos eventueel later aanvullen met hun eigen herinneringen.
De herinneringendoos wordt gemaakt door mensen met een verstandelijke beperking bij het houtatelier van Stichting Tragel.

Ilja-Verstraten-afscheidsfotograaf-en-uitvaartfotograaf-Zeeland
Herinneringendoos

Je kan de herinneringenbox kant en klaar kopen maar je kan ook een blanco herinneringenbox kopen die je zelf kan beschilderen, beplakken en versieren. Zodat het echt helemaal jouw herinneringsbox wordt.

Persoonlijke herinneringen die je in de herinneringendoos kan bewaren zijn bijv: foto’s, gesprekskaarten, wensen, brieven, kaarten, je favoriete parfumflesje, een knuffel, je favoriete theezakje. Alles wat je maar kunt bedenken wat bij jou past en wat echt bij jou hoort.

Wil jij ook zo’n mooie herinneringsdoos? Of een mooie houten kaarsenhouder in hartvorm?

De herinneringendoos kan leeg geleverd worden om je herinneringen in te bewaren maar ook als troostbox met verschillende producten er in.

Neem contact op om een herinneringenbox te bestellen

♥ Herinneringsfotografie

Herinneringsfotografie of fotografie bij leven houdt in:
Mooie foto’s laten maken van jezelf of een foto met het gezin, familie of met vrienden. Op een locatie die voor jou belangrijk is, waar jij je prettig en op je gemak voelt.
Vaak stel je het uit, je neemt er de tijd niet voor. Het komt later wel.
Maar wat als later nu is?

Ilja-Verstraten-afscheidsfotograaf-en-uitvaartfotograaf-is-gespecialiseerd-in-het-fotograferen-en-begeleiden-van-mensen-met-een-verstandelijke-beperking

Herinneringsfotografie kan ook een ‘day in the life’ reportage zijn. Op een gewone dag uit het leven loop ik met je mee en leg ik jouw belangrijke momenten vast.

Het blijkt altijd weer dat het gemis van een dierbare vooral in de gewone dingen zit. Hoe mooi is het dat je die gewone dingen later nog eens terug kan kijken.

Lees hier meer over herinneringsfotografie / fotografie bij Leven

♥ Intimiteit met betrekking tot afscheidsfotografie en uitvaartfotografie

Intimiteit of verbondenheid, dat is wat ik fotografeer als afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf.
Ik fotografeer niet persé het verdriet maar vooral de liefde, de troost en de intimiteit of verbondenheid.

Wat betekent intimiteit en verbondenheid met betrekking tot afscheidsfotografie en uitvaartfotografie?

Vaak wordt intimiteit omschreven als een gevoel van verbondenheid, veiligheid, de ruimte hebben om al je diepste gedachten en gevoelens te delen met een ander. Het hebben van betekenisvol en zingevend contact met iemand anders.

Het gevoel van diepe verbondenheid met elkaar, verbonden zijn met de overledene,
komt op geen ander moment zo zichtbaar naar voren als bij het afscheid nemen of bij de uitvaart van een dierbare.

Betekenisvol en zingevend contact

Verbondenheid-en intimiteit-Familie-staat-rondom-een-asurne-om-afscheid-te-nemen-van-hun-geliefde-dierbare-Ilja-Verstraten-afscheidsfotograaf-en-uitvaartfotograaf-België-en-Zeeland.
Verbondenheid tijdens het afscheid nemen

Die verbondenheid uit zich in liefdevolle gebaren, troostrijke omhelzingen, lieve woorden, een dikke knuffel of een kus of juist in een stilzwijgend samenzijn waarin de stilte niet ongemakkelijk is maar misschien wel meer zegt dan 1000 woorden.

Het gevoel van intimiteit, van verbondenheid en het hebben van betekenisvol en zingevend contact, dat vind ik belangrijk en herken ik als geen ander. Daar ga ik als afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf van ‘aan’.
Ik leg dit gevoel dan ook met liefde voor je vast in een prachtige afscheidsreportage en uitvaartreportage.

Heb je een afscheidsfotograaf of uitvaartfotograaf nodig? Neem contact op.

Bij het bekijken van de foto’s zie ik steeds nieuwe momenten en emoties.Het is vooral de liefde die te zien is en wat ik heel waardevol vind. Het nemen van foto’s tijdens de dienst is niet opgevallen”.

Bernadette

♥ Je leven in één herinnering

Je leven in één herinnering is het boek wat de afgelopen tijd veel indruk op mij maakte. Het is geschreven door Jacky van de Goor, geïnspireerd door de film “Afterlife” van Koreeda.

Stel, er is een ‘Afterlife’ en je mag maar een herinnering meenemen. Welke kies je?

Laat het me weten onder dit ABC-blog van een afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf, ik ben benieuwd!

♥ Keurmerk Afscheidsfotograaf

Sinds 2019 ben ik drager van het Keurmerk Afscheidsfotograaf.
Het keurmerk Afscheidsfotograaf staat voor Professioneel, Betrouwbaar & Vol Kwaliteit.

“Het Keurmerk Afscheidsfotograaf wordt gedragen door de afscheidsfotograaf die zijn vak op vele fronten verstaat en dat heeft laten toetsen. Afscheidsfotografen met het keurmerk zijn professionals die de herinneringen aan bijzondere afscheidsmomenten op prachtige wijze vastleggen”.

Afscheidsfotografie is een vak apart

Afscheidsfotografie en uitvaartfotografie is een vak apart. Het is niet iets wat je er ‘zomaar even bij doet’.
Het is zoveel meer dan alleen goede foto’s kunnen maken.

Om de kwaliteit van Bekwaam Afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf te waarborgen, is het Keurmerk Afscheidsfotograaf in het leven geroepen. De garantie voor klanten en uitvaartondernemers is dat ze zeker weten dat ze een Bekwaam Afscheidsfotograaf inhuren die weet waar hij of zij mee bezig is, zowel op het gebied van fotografie als op het gebied van communicatie en die om kan gaan met mensen in rouw.

Lees hier meer over het Keurmerk Afscheidsfotograaf.

♥ Levensverhaal

Als afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf hoor ik veel levensverhalen. Prachtige en ontroerende levensverhalen. Over hoe iemand was en wat hij deed. Grappige anekdotes.
Het is jammer dat degene waar het over gaat, dit zelf niet hoort.

Levensverhaal

Het zijn verhalen die verteld worden vanuit het perspectief van de verteller. Ik help je jouw levensverhaal te vertellen vanuit jouw perspectief. Zodat jouw verhaal bewaard blijft en de herinnering aan jou levend blijft.

Een levensverhaal kun je gebruiken als prachtig document voor je naasten. Zodat ze jouw levensverhaal later op het gemak nog eens kunnen lezen. Natuurlijk kan ik, als afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf, je levensverhaal illustreren met foto’s zodat je je je eigen persoonlijke levensboek krijgt.

Lees hier meer over jouw levensverhaal

♥ Marinus van den Berg

Zeer vereerd voelde ik mij toen Marinus van den Berg mij vroeg om foto’s te maken bij zijn prachtige gedichten. Natuurlijk heb ik hier ja op gezegd. Zijn woorden en mijn foto’s versterken elkaar.

Wat een mooie samenwerking!
Marinus van den Berg is onder andere: rouwexpert en veelgevraagd spreker, schrijver van vele boeken over rouw en verlies, auteur van prachtige gedichtenbundels, is emeritus pastor in de palliatieve zorg.

Onderstaand een gedicht, geschreven door Marinus van den Berg met een foto van Ilja Verstraten, afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf, erbij.

Wat een prachtige vraag stelt Marinus van den Berg in deze ‘ode aan de fotograaf’: Heeft u foto’s met eeuwigheidswaarde?

Een momentopname

Een fotograaf die van wanten weet. Die werkt met hart en ziel. Die geen haast kent. Zo een fotograaf let op het licht. Zo een fotograaf speelt met het licht. Zo een fotograaf ziet licht en schaduw. Zo een fotograaf brengt in het licht wat door schaduw is verborgen. Zo een fotograaf neemt de tijd. Zo een fotograaf vergroot wat meer licht verdient. Hij of zij verzet, verscherpt, haalt dichterbij, detailleert soms met grote fijngevoeligheid.

Voor zo een fotograaf is zwart wit vol van kleur. Hij of zij ziet allerlei tinten. Zwart wit denken is hem vreemd. Zo een fotograaf ziet overgangen. Alles is steeds in beweging. Wanneer hij of zij afdrukt, is het slechts een momentopname maar soms zie je daarna het licht van de eeuwigheid.

Er zijn momenten, er zijn events, er zijn gebeurtenissen die niet kunnen worden gevat en toch voor altijd zijn. Soms zijn ze de hel als je een brandende stad fotografeert, een meisje dat wegrent onder een napalmregen.
Soms is het de hemel als je paarse Aliums aan de rivier fotografeert: een flits van een zorgeloos paradijs waar geluk niet meer wordt verstoord.

Ilja-Verstraten-afscheidsfotograaf-en-uitvaartfotograaf-momentopname-Marinus-van-den_berg
Foto bij het gedicht “Ode aan de fotograaf”, Marinus van den Berg

Soms ziet een fotograaf in een gezicht de brandende pijn van een mensenleven en dan weer in een ander gezicht het stralende vertrouwen in de toekomst.
Een fotograaf ziet de ziel en speelt met het licht.

Wie naar mensen kijkt en luistert ziet altijd maar een momentopname, maar soms wordt het een herinnering of een verhaal dat alle momenten overstijgt. Daarom is luisteren en kijken, gaan zien wat gezien moet worden en gezien mag worden het mooiste.
Ik draag dit op aan alle fotografen en amateurfotografen die oog hebben voor wat schoonheid is of verdient, tegen alle vuil in.
Soms is een foto een vorm van klein verzet
.
 Heeft u foto’s met eeuwigheidswaarde?

Marinus van den Berg

Meer gedichten van Marinus van den Berg lezen, geïllustreerd met foto’s van mij? Kijk dan op deze pagina: Ilja Verstraten | herinneringsfotograaf, in samenwerking met Marinus van de Berg.

♥ Nemo Science Museum Amsterdam

Foto-van-uitvaart-kist-wordt-gedragen-op-begraafplaats-op-de-schouders
“Een typisch Nederlandse uitvaart”

In 2019 opende de permanente tentoonstelling ‘Humania’ in het Nemo Science Museum in Amsterdam. Humania gaat over het leven van geboorte tot dood en blijft daar tien jaar tentoongesteld.
Ik werd benaderd en ze vroegen mij of ze onderstaande foto mochten gebruiken op deze tentoonstelling.

De foto is onderdeel van het onderwerp “uitvaart in verschillende culturen” en mijn foto kreeg de titel
“Een typisch Nederlandse uitvaart”.
Mijn foto hangt dus tot 2029 in het Nemo Science Museum te Amsterdam en daar ben ik best trots op.

♥ Onopvallend

Ilja-Verstraten-afscheidsfotograaf-en-uitvaartfotograaf-aan-het-werk-tijdens-het-fotograferen-van-een-uitvaart
Onopvallend aan het werk

Onzichtbaar kan ik me niet maken, wel onopvallend.
“Je doet precies wat je zegt”, hoor ik vaak. “Je bent onopvallend en geruisloos”. Mensen zeggen vaak dat ze me helemaal niet gezien hebben. Het maakt niet uit of er 12 of 800 mensen aanwezig zijn. Als afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf ga ik onopvallend te werk en achteraf hoort de familie vaak: ‘wie heeft die foto’s gemaakt? Was er een fotograaf aanwezig dan?’

♥ Post-mortem foto’s

Als afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf, krijg ik vaak de vraag of ik ook foto’s maak van dode mensen. Ja, als de familie dat wil, doe ik dat. Wel altijd in overleg met de familie.

In het begin vinden mensen het soms eng of zelfs luguber dat het fotograferen van overleden mensen ook bij afscheidsfotografie hoort. Totdat ze de foto’s zien, dan zijn ze er toch blij mee.
Ze zien dan de rust en de ontspanning op iemands gezicht die, voordat hij stierf soms erg ziek was en veel pijn leed. Iemand wordt getekend door pijn.
Dan is het fijn om een foto te zien die, tijdens het afscheid nemen gemaakt is, en waarop iemand er ontspannen en vredig uit ziet.

Als afscheidsfotograaf weet ik hoe ik deze post-mortem foto’s op een mooie manier kan maken. Post-mortem fotografie of postmortale fotografie betekent letterlijk fotografie na de dood.

Wil je er meer over weten?

Lees hier mijn blog over post-mortem / postmortale fotografie. Afscheidsfotografie van vroeger en nu, zeg maar.

♥ Querie

Querie is het Engelse woord voor vraag.

Heb je een vraag voor Ilja Verstraten afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf of over de diensten die Ilja aanbied?

Bel me op of stuur me een email en aarzel niet om je vraag te stellen. Ik ga graag met je in gesprek en hou van persoonlijk contact.

Kijk ook eens bij de Meest gestelde vragen over afscheidsfotografie en uitvaartfotografie.

♥ Rouwfotograaf

Een rouwfotograaf is een ander woord voor afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf. In België wordt vaker het woord rouwfotograaf genoemd. Ik noem het zelf nooit rouwfotograaf omdat ik geen rouw fotografeer maar liefde, troost en intimiteit.

♥ Sluiten van de kist

Vaak wordt, aansluitend aan het afscheid nemen, de kist gesloten. Het deksel wordt dan op de kist gelegd en de knoppen ( schroeven) aangedraaid.
Dit mag de familie zelf doen maar het hoeft niet. Als je het niet zelf wil doen, doet de uitvaartondernemer het voor je.

Het sluiten van de kist

Als je er voor kiest om het zelf te doen, kan ik, als afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf, hierbij aanwezig zijn.
Afscheidsfotografie kan hierin van grote waarde zijn.

In België wordt de kist meestal door de uitvaartondernemer gesloten.

♥ Troost

Als iemand ziek is of overleden, willen we graag troosten. Wat troost is en waarom we graag willen troosten, lees je hier.

Mijn troostfoto

Je kunt ook een troostfoto hebben of maken. Een foto die voor jou een speciale betekenis heeft of waar een geliefd iets of iemand op staat.
Mijn troostfoto zie je hieronder. Ik hou erg van de natuur en de rust en de ruimte die het uitstraalt. Ik hou van het strand, de zee, het bos en de polder.
Op het strand kom ik tot rust en ik vind het heerlijk om naar het ruisen van de zee te luisteren. Met mijn blote voeten in het zand of in de zee. Mijn gedachten mee laten nemen door de wind. Me laten verwarmen door de zon.
Heb jij ook een troostfoto en zo ja welke en waarom? Ik ben heel benieuwd naar jouw troostfoto. Zet je het onder dit ABC blog van een afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf?

♥ Uitvaartfotograaf

Omdat er zoveel gebeurt tijdens de uitvaart, is het fijn als er een uitvaartfotograaf aanwezig is om foto’s te maken.
Als je foto’s hebt van de uitvaart, kun je later op het gemak nog eens kijken hoe het ook weer allemaal ging, wie er allemaal waren en wat er gebeurde.

Tijdens de afscheidsdienst of de uitvaart gaat alles snel. Dan is er vaak geen tijd voor kinderen of mensen met een verstandelijke beperking om vragen te stellen. Vragen stellen kan wel, als je later samen de foto’s bekijkt, die tijdens de uitvaart zijn gemaakt.

Mama-legt-roosje-in- graf-van-haar-kindje

Uitvaartfotografie is het maken van foto’s tijdens de uitvaart. Niet alleen foto’s die tijdens de uitvaart gemaakt worden behoren bij uitvaartfotografie maar ook foto’s, die gemaakt worden voor en na de begrafenis of crematie, behoren tot de mogelijkheden.

Zoals foto’s:

♥ vanuit huis,

♥ van het aan komen rijden van de rouwauto,

♥ van het dragen van de kist,

♥ tijdens de koffietafel,

♥ op de begraafplaats,

♥ tijdens de lunch of de borrel,

♥ in de warmte kamer (ovenruimte),

♥ tijdens de condoleance.

Heb je andere wensen? Bel me. We bespreken dan samen de mogelijkheden.

♥ Verweven

Draden-van-verbondenheid-samenwerking-Ilja-Vesrtraten-afscheidsfotografie-en-uitvaartfotografie
Verdriet en gemis verwerk je niet maar verweef je in je leven

Ik geloof dat je je verdriet en gemis verweeft in je leven. Het hoort bij jou. Het is deel van jou geworden. Dat is mooi want dat betekent dat het er mag zijn. Met alle gevoelens en emoties die daarbij horen.

Vaak kreeg ik de vraag of ik ‘het verwerkt had’. Ik kon niks met deze vraag en had er ook geen antwoord op. Hoe weet je dat? Hoe voel je dat?
Het leek me heerlijk en ik kon niet wachten op het moment dat ik ‘het’ verwerkt had.

Nu weet ik dat dat zo niet werkt. Verwerken impliceert een eindpunt.

Manu Keirse, rouwexpert, hoogleraar aan de universiteit in Leuven en auteur van veel boeken over rouw en verlies, zegt hierover:
“Rouwen is normaal gedrag van normale mensen die in staat zijn liefde te geven en te
ontvangen”.

Als afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf help ik jou, met mijn foto’s om je verdriet en rouw, het gemis, de liefde, liefdevol te verweven in je leven.

♥ Wade

Ilja-Verstraten-afscheidsfotograaf-en-uitvaartfotograaf-maakte-een-foto-van-een-vrouw-die-knielt-bij-de-lijkwade-van-haar-geliefde-en-neemt-voor-de-laatste-keer-afscheid
Afscheid nemen van het lichaam wat gehuld is in een lijkwade

Een wade, ook lijkwade, begrafeniswade, afscheidswade of uitvaartwade genoemd, is een doek van zachte stof waarin iemand die overleden is, wordt gewikkeld. Een overledene die in een wade is gewikkeld, voelt dichterbij dan als hij of zij in een kist zou liggen.

Het nodigt, mede door de zachte stof, soms meer uit om iemand aan te raken omdat je de vorm van het lichaam nog ziet.

Het omwikkelen van het lichaam mag je als familie zelf doen maar het hoeft niet. De begrafenisondernemer kan het ook doen.

Bron: Wikkelgoed

Als afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf leg ik liefdevolle beelden vast van jouw geliefde overledene, gewikkeld in een wade.

Troostend

“De foto’s die je hebt gemaakt tijdens het afscheid nemen van Yvonne, geven troost. Ze zijn niet eng of verdrietig. De situatie is verdrietig maar je hebt het sereen en liefdevol in beeld gebracht.
De wade waarin ze opgebaard lag was voor ons heel belangrijk. Om de foto’s daarvan terug te zien vind ik heel troostend”.
Hans

♥ Warmtekamer

De warmtekamer, zo wordt de ovenruimte ook wel genoemd. Soms gaat de familie mee naar de warmtekamer of ovenruimte om hun geliefde overledene tot het allerlaatste moment te begeleiden.

Als de familie het wil, mogen ze in een moderner crematorium zelf op de knop drukken om de kist in te voeren.

Als afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf ga ik, op verzoek van de familie, mee naar de warmtekamer of ovenruimte om foto’s te maken tijdens deze laatste intieme momenten.
Er worden daar vooral foto’s van intimiteit en verbondenheid met elkaar gemaakt.

In België gaat de familie meestal niet mee naar het crematorium.

♥ X-pert in afscheidsfotografie en uitvaartfotografie

Ilja Verstraten afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf heeft van afscheidsfotografie en uitvaartfotografie haar expertise gemaakt in Nederland én in België.

♥ YES!

Maak een afspraak voor een persoonlijk gesprek met Ilja Verstraten, afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf.

Ik luister naar je wensen en ideeën en denk met liefde met je mee over de mogelijkheden die bij jou en jouw wensen passen.
Dat doe ik ook als er nog geen afscheid of uitvaart in zicht is of als er nog geen sprake van ziekte of overlijden is. Zodat je in alle rust een weloverwogen beslissing kan nemen en bedenken of afscheidsfotografie en uitvaartfotografie iets voor jou is en wat het betekent voor degenen die achterblijven.

Meer weten over mijn diensten?

Ik hou van persoonlijk contact dus bel me gerust.

YES! NEEM CONTACT OP

♥ Zeeland, afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf uit Zeeland

Ilja Verstraten afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf, is geboren en getogen in Zeeuws-Vlaanderen, Zeeland.

Ilja_Verstraten_afscheidsfotograaf_en_uitvaartfotograaf_ziekenhuisopname

En hoewel ik trots ben op Zeeland en hier graag woon, werk ik niet alleen in Zeeland maar ook in het Zuid-Westen van Nederland en in heel Nederlandssprekend België / Vlaanderen.

Over het Zeeuwse dna waarin ik me meer herkende dan ik in eerste instantie verwacht had, schreef ik een blog.

Lees hier het blog “Afscheidsfotograaf uit Zeeland”.

Contact

tekening_Kolibrie_van_Ilja_Verstraten_afscheidsfotograaf_in_Zeeland_en_ België_en_ uitvaartfotograaf_in_ Zeeland_en_België

Bel Ilja op 06- 40 28 98 25 of

mail naar

contact@iljaverstraten.nl

Uitvaartfotografie

Ik help je liefdevolle momenten onvergetelijk te maken zodat je ze ze kunt verweven in je leven.

Afscheidsfotografie

De laatste woorden, een laatste kus, een laatste streling. Het zijn belangrijke momenten om te onthouden om daarna verder te kunnen leven in plaats van te overleven.