Ilja_Verstraten_afscheidsfotograaf_en_uitvaartfotograaf_ziekenhuisopname

Afscheidsfotograaf uit Zeeland

Als afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf, wonend in Zeeland, leg ik de herinneringen aan het afscheid en de uitvaart vast. Liefdevolle herinneringen die je niet wíl vergeten maar, overmand door emoties, toch vaak vergeet. Je vergeet vaak meer dan je denkt tijdens de dag van de uitvaart. Ook al neem je je voor om alles te onthouden, toch ontgaat en ontglipt je veel. Vaak zit of sta je overal vooraan, zodat je niet ziet wat er achter je gebeurt. Liefde en intimiteit zijn vaak troostrijke momenten die je later in helpen als het gemis zwaar is of als je je alleen voelt en verdrietig.

Afscheidsfotograaf in Nederland en België

Als afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf word ik gebeld vanuit het hele land. Als ik kan en als het voor mij efficiënt is, ga ik zelf. Maar gelukkig heb ik ook een groot netwerk van collega afscheidsfotografen door heel Nederland en België waar ik graag mee samenwerk en die ik dan ook met een gerust hart inschakel als ik zelf niet kan.

Trots op Zeeland

Laatst zei iemand tegen mij: “je bent zo lekker no-nonsens. Je bent transparant en helder, zowel in mogelijkheden als in prijs en ik wist dat er achteraf geen verrassingen zouden komen. Daar had ik alle vertrouwen in en dat heb je helemaal waargemaakt”. Ze was trots op Zeeland en straalde dat ook uit. Ze had de watersnoodramp van dichtbij meegemaakt en daarna geholpen om Zeeland weer op te bouwen. Op de uitvaart van haar man, die visser was geweest en van het water hield, liepen Zeeland en hun Zeeuwse roots als een rode draad door de afscheidsviering.

Ze zei: “dat komt door je Zeeuwse roots”.

Grappig

Ik vond het grappig en vroeg me af of er een kern van waarheid in zou zitten. Want wat zijn dan precies Zeeuwse roots en zou ik mezelf daar in herkennen? Ik deed er onderzoek naar en verwachtte er eerlijk gezegd niet veel van.

Het verbaasde me toen ik zoveel van de identiteit van Zeeland in mezelf herkende en vooral ook in mijn werk als afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf.

De Zeeuwse identiteit staat voor:

 • Nuchter
 • Doen waar je voor staat
 • Aards
 • Authentiek
 • Puur
 • Echt
 • Stoer
 • Trots maar bescheiden
 • Gewoon jezelf zijn
 • Het is zoals het is
 • Verbondenheid

Ik las: “De verborgen kracht van mensen in Zeeland ligt in de verbondenheid met de natuur, we leven met de elementen. Het is zoals het is”.

Verbondenheid is ook een kernwaarde in mijn werk als afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf: elkaar zien, voelen hoe het is en de intimiteit fotograferen is.

Verder las ik: ‘Zeeuwen zijn ‘kort van stof en lang van blik’

Ilja_Verstraten_afscheidsfotograaf_en_uitvaartfotograaf_Zeeland

Kort van stof en lang van blik

‘Kort van stof’ wil niet zeggen dat de communicatie niet volledig is. Maar het betekent dat non-verbale communicatie net zo belangrijk is als verbale communicatie; ‘door zich te uiten in lichaamstaal, gezichtsuitdrukking, veelzeggende pauzes en een rake, korte manier van formuleren’.

Met ‘lang van blik’ wordt bedoeld dat je meer oog voor de inhoud hebt, verder kijken dan je neus lang is. Cliché’s vermijden en zoeken naar originele onderwerpen en invalshoeken. Diepgang zoeken in nieuwe situaties.

De term van de Zeeuwse identiteit ‘kort van stof en lang van blik’ past ook helemaal bij mij als persoon én in mijn werk als Zeeuwse afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf.

Er is altijd een overkant en er is altijd een horizon

Het geeft een beeld van vertrouwen, van hoop en licht, net zoals foto’s van liefdevolle momenten, zoals foto’s van een begrafenis of crematie dat kunnen doen. Er is altijd een horizon met uitgestrekte polders die het licht vrij spel geven. Als afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf in Zeeland vind ik dit een mooie beschrijving want foto’s van een uitvaart hebben ook tot doel dat ze hoop geven en vertrouwen in de toekomst en dat ze het leven wat lichter maken.

Luctor et emergo

Ik worstel en kom boven
De wapenspreuk van Zeeland. Die niet, zoals velen denken, met de strijd tegen het water te maken heeft maar met de strijd tegen de Spanjaarden in 1585. De spreuk werd door de Zeeuwse staten op een penning geslagen met aan twee kanten tekst. Op de ene kant stond: ‘Autore Deo, favente Regina’ en op de andere kant: ‘Luctor et emergo’. Het betekent: ‘Door het gezag van God en de gunst der koningin worstel ik en kom ik boven. (Met de koningin wordt Elizabeth van Engeland bedoeld).

Ik worstel en kom boven, ook in ons leven nog altijd een toepasselijke spreuk. Foto’s bekijken van een begrafenis of crematie kunnen je helpen in je rouwproces, ‘om boven te komen’.

Herken jij jezelf in het deel van Nederland of België waar je vandaan komt en ben je daar trots op? Ik ben heel benieuwd. Laat het me weten in een reactie hieronder.

Uitvaartfotograaf, afscheidsfotograaf en rouwfotograaf in Nederland en België

Ilja Verstraten | herinneringsfotograaf werkt niet alleen als afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf in Zeeland, Nederland maar is ook werkzaam als afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf (rouwfotograaf) in België / Vlaanderen. Afscheidsfotograaf, uitvaartfotograaf of rouwfotograaf nodig? Neem contact op!

Bron: Het dna van Zeeland, in opdracht van de Provincie Zeeland

Contact

tekening_Kolibrie_van_Ilja_Verstraten_afscheidsfotograaf_in_Zeeland_en_ België_en_ uitvaartfotograaf_in_ Zeeland_en_België

Bel Ilja op 06- 40 28 98 25 of

mail naar

contact@iljaverstraten.nl

Uitvaartfotografie

Ik help je liefdevolle momenten onvergetelijk te maken zodat je ze ze kunt verweven in je leven.

Afscheidsfotografie

De laatste woorden, een laatste kus, een laatste streling. Het zijn belangrijke momenten om te onthouden om daarna verder te kunnen leven in plaats van te overleven.