Herinneringsportret | Ilja Verstraten herinneringsfotografie

Afscheidsfotograaf Zeeland

Gediplomeerd en gecerticificeerd afscheidsfotograaf in Zeeland

Als dé afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf van Zeeland leg ik je herinneringen aan het afscheid van je dierbare en van de uitvaart vast. Liefdevolle herinneringen die je niet wil vergeten maar, overmand door emoties, toch vaak vergeet

Afscheidsfotograaf Zeeland: waarom zou je foto's van een afscheid willen?

Zoals ik al noemde, je vergeet vaak meer dan je denkt tijdens de dag van de uitvaart. Ook al neem je je voor om alles te onthouden, toch ontgaat je veel.

Vaak zit of sta je overal vooraan, zodat je niet ziet wat er achter je gebeurt. Momenten van liefde en van troost en van intimiteit onderling zijn vaak troostrijke momenten om later, in een mooi fotoalbum, terug te zien.

Mensen die foto's van een begrafenis of crematie hebben laten maken, zeggen dat, elke keer, als ze in het album kijken, ze weer nieuwe dingen zien. Blikken van mensen, handen ineengestrengeld, een traan of een lach. Gebeurtenissen die hen troost geven en die je alleen terug ziet doordat er foto's van de begrafenis of crematie gemaakt zijn.

Ilja Verstraten, de no-nonsens afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf in Zeeland

Als geboren en getogen Zeeuwse herken ik mij in de identiteit van Zeeland:

  • Nuchter,
  • Doen waar je voor staat,
  • Aards,
  • Authentiek,
  • Puur,
  • Echt
  • Stoer.
  • Trots maar bescheiden
  • Gewoon jezelf zijn.
  • Het is zoals het is.

Verbondenheid, een belangrijk element voor mij als afscheidsfotograaf in Zeeland

De verborgen kracht van de mensen in Zeeland ligt in de verbondenheid met de natuur, we leven met de elementen. Het is zoals het is.

Die verbondenheid met elkaar zien, voelen en fotograferen vind ik in mijn werk als afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf ook heel belangrijk.

Afscheidsfotograaf in Zeeland; 'kort van stof en lang van blik'

De term van de Zeeuwse identiteit 'kort van stof en lang van blik' past ook bij mij als persoon en als Zeeuwse afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf:

Kort van stof

'Kort van stof' wil niet zeggen dat de communicatie niet volledig is. Maar het betekent dat non-verbale communicatie net zo belangrijk is als verbale communicatie.

'Door zich te uiten in lichaamstaal, gezichtsuitdrukking, veelzeggende pauzes en een rake, korte manier van formuleren'.

Lang van blik

Met 'lang van blik' wordt bedoeld dat je meer oog voor de inhoud hebt, verder kijken dan je neus lang is.

Cliché's vermijden en zoeken naar originele onderwerpen en invalshoeken. Diepgang zoeken in nieuwe situaties.

Afscheidsfotograaf Zeeland: er is altijd een overkant en er is altijd een horizon

Als afscheidsfotograaf in Zeeland vind ik dit een mooie beschrijving. Er is altijd een horizon met uitgestrekte polders die het licht vrij spel geven. 

Het geeft een beeld van vertrouwen, van hoop en licht, net zoals foto's van dierbare momenten, zoals van een begrafenis of crematie dat kunnen doen. 

Afscheidsfotograaf Zeeland: Luctor et emergo

Ik worstel en kom boven

De wapenspreuk van Zeeland. Die niet, zoals velen denken, met de strijd tegen het water te maken heeft maar met de strijd tegen de Spanjaarden in 1585.

De spreuk werd door de Zeeuwse staten op een penning geslagen met aan twee kanten tekst. Op de ene kant stond: 'Autore Deo, favente Regina' en op de andere kant: Luctor et emergo.

Het betekent: 'Door het gezag van God en de gunst der koningin worstel ik en kom ik boven. (Met de koningin wordt Elizabeth van Engeland bedoeld).

Ik worstel en kom boven, ook in ons leven nog altijd een toepasselijke spreuk. Foto's bekijken van een begrafenis of crematie kunnen je helpen 'om boven te komen'.

Contact

Heb je een afscheidsfotograaf of  uitvaartfotograaf in Zeeland of omstreken  nodig?

Of heb je vragen?
Aarzel niet om ze te stellen.

Je mag me altijd mailen of bellen

Ilja Verstraten herinneringsfotograaf werkt niet alleen als afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf in Zeeland maar is ook werkzaam als afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf (rouwfotograaf) in België / Vlaanderen.

"“Wij hebben Ilja ervaren als rustig en professioneel. Ze stelde de juiste vragen op het juiste moment en pikte vlug en goed op wat onze wensen waren. We hadden haar bij ons thuis al gevraagd enkele foto’s te maken en ze ging rustig haar gang zodat wij tijd hadden om andere dingen te regelen. Dit werd erg door ons gewaardeerd."

Annemieke en Cor

Contact

Herinneringsportret

Ik help je de herinnering te onthouden door deze vast te leggen op beeld, puur en echt.

Herinneringsdocument

Ik help je je gedachten en gevoelens te ordenen met een waardevol herinneringsdocument.

Bron: Het dna van Zeeland, in opdracht van de Provincie Zeeland

Warme reacties

“Ik moest erg wennen aan het idee om foto’s te laten maken maar het gevoel bij de eerste ontmoeting met Ilja was erg oprecht en positief. Mijn twijfels waren ineens van tafel geveegd. De foto’s kunnen mij ondersteunen als de meisjes met vragen komen. Bij het bekijken van de foto’s zie ik steeds nieuwe momenten en emoties. Het is vooral de liefde die te zien is en wat ik heel waardevol vind. Het nemen van foto’s tijdens de dienst is niet opgevallen."

Bernadette

"Op de foto's zie je eerst Wyatt en niet zijn altijd aanwezige rolstoel. Hij staat op de foto zoals hij is. Genietend van de kleine dingen in het leven. Samen met de foto’s hebben we de herinnering aan deze middag waar hij zo van genoot."

Matty

“De foto’s gebruiken wij om onze zoon uit te leggen hoe het was. De foto’s helpen zijn vragen, die veranderen bij het ouder worden, te beantwoorden. Ilja heeft met veel oog voor detail treffende foto’s gemaakt. Ze had de mooie momenten precies te pakken."

Peter en Christien

“Het is iets waaraan een mens zich nog eens kan vasthouden als het gemis groot wordt aan iemands tastbare aanwezigheid. Ilja legt deze momenten vast. Respectvol en onopvallend."

Alexander

"De foto’s tonen het verhaal van mij en mijn pépé zonder het te kennen. Ilja leeft mee in de periode die we beleven en kan deze prachtig op beeld vastleggen."

Messalina

“Het is een laagdrempelige manier om in gesprek te komen over de uitvaart. Ik vind het waardevol om op deze manier samen de herinneringen te delen. De herinneringen en emoties zijn heel treffend vastgelegd."

Ineke

“Ilja was er maar niet zichtbaar, zelfs niet bij een afscheid in kleine kring. Ik wist dat de foto’s helpen bij het bieden van troost maar realiseerde me toen pas dat ze zoveel troost kunnen bieden. Voor mij als uitvaartbegeleider was het fijn om met Ilja te werken, ze is erg betrokken als persoon en als fotograaf."

Marc

De foto’s dragen een sterke boodschap met zich mee, hoop en verdriet een plaats geven in gedeelde kring."

Een broer

“Ik ben heel blij dat deze herinneringen vastgelegd zijn. Veel verfijnder dan we ons ooit zouden kunnen herinneren in de waas van emoties. Het toont de vele kanten: het verdriet maar ook de vreugde om mooie herinneringen, de troost en de warmte, het gemis, zijn aanwezigheid, de vele mensen die hem en ons oprecht zien…”

Evy

We bekijken het fotoalbum dagelijks en halen er elke dag kracht uit. Elke dag zien we weer andere dingen. Als er visite komt pakken we het album erbij. Het is een fijne manier om over Florian te praten”. Al onze beste vrienden staan in het album, ongelooflijk dat Ilja die eruit wist te halen tussen 600 mensen."

Jan en Véronique

“Dank voor je presentatie! Ik ervaarde al snel je passie waarmee je over je werk praat en die ik teruggezien heb in je diapresentatie en de fotoboeken die we konden bekijken. Prachtige, verstilde en verstillende beelden, die voor de mensen voor wie je de foto’s gemaakt hebt, zeker van heel veel waarde en steun zullen zijn. ik zal mensen zeker wijzen op jouw werk."  

Mary

"Tijdens de presentatie was de sfeer aandachtig en luisterde men ademloos naar een vrouw met zoveel puurheid en passie. Dank je wel Ilja voor je indrukwekkende presentatie!" 

Ingrid

"Bij het bekijken van de foto’s zie ik zelf steeds nieuwe momenten en emoties. Het is niet het verdriet wat te zien is maar vooral de liefde. Iets wat heel waardevol is. Het was een moeilijke beslissing om te nemen maar ik ben dankbaar dat ik dit heb gedaan. Dankjewel Ilja voor deze mooie herinnering."

Een echtgenote en mama

vlinder_oker_rechts