Ilja-Verstraten-afscheidsfotograaf-uitvaartfotograaf-Zeeland-maakt-foto's-tijdens-begrafenis

Over Ilja Verstraten | uitvaartfotograaf

Niet onzichtbaar, wel onopvallend

Afscheid nemen van een geliefde kan ongelofelijk veel pijn doen. Verschillende emoties razen door je lijf, er moet in korte tijd veel geregeld worden én je moet oog hebben voor de mensen om je heen. Hierdoor ontgaat je aandacht voor wat er gebeurt tijdens de uitvaartdienst.

Helaas kan ik je jouw geliefde niet terug geven, maar ik kan hem of haar wel dichterbij brengen door prachtige foto’s van de uitvaart te maken.Een meneer van 94 jaar zei: "Als ik in het album blader, voelt ze zo dichtbij. Je hebt me een stukje van mijn leven teruggegeven". 

Foto's van de uitvaart hadden mij kunnen helpen

Mijn broer Peter is op achttien-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een ongeluk. Voor de uitvaart besloot ik dat ik alles heel bewust wilde meemaken, dat ik alles wilde onthouden. Elk detail zou ik in mijn geheugen prenten.

Na de uitvaart merkte ik hoe weinig ik er van meegekregen had. Vanuit mijn plaats vooraan in de kerk heb ik de mensen achter me nauwelijks opgemerkt. Op weg van de kerk naar de begraafplaats zat ik in de volgauto en heb ik de rouwstoet met de ruim zevenhonderd mensen, die daar achter liepen, niet echt gezien. Wat moet dat indrukwekkend zijn geweest!

Zoveel mensen die kwamen om mijn broer de laatste eer te bewijzen en ons te steunen. Mijn herinneringen aan deze dag zijn fragmentarisch en als ik terugdenk aan deze periode overheerst het gevoel van eenzaamheid. Het was lastig om het verlies van mijn broer te verweven in mijn leven. Ik wilde het wel 'verwerken', zoals iedereen zei dat ik moest doen maar ik wist niet hoe.

De liefde en verbondenheid die ik voor hem voel, wil ik vasthouden. Dat houdt niet op te bestaan door zijn dood.

Er zijn geen foto's gemaakt van zijn uitvaart. Ik had er toen ook nog nooit van gehoord dat er foto's tijdens een uitvaart worden gemaakt.

Foto's van de uitvaart hadden mij kunnen helpen om om te gaan met de pijn en het gemis. Ze hadden ervoor kunnen zorgen dat ik bij mijn verdriet had gekund, wat ik zo diep had weggestopt. Foto's van de uitvaart hadden mij kunnen helpen om me minder eenzaam te voelen en te zien dat al die mensen tijdens het condoleren er ook voor mij waren. Nu had ik het gevoel dat al die mensen zo ontzettend verdrietig waren en ik ze allemaal moest troosten.

Nu ben ik dankbaar dat ik de verdrietigste gebeurtenis uit mijn leven positief mag inzetten om anderen te helpen met datgene wat ik zelf zo gemist heb en wat mij had kunnen helpen.

Laat mij jouw helpen met een prachtige afscheidsreportage

Ik wil jou graag helpen om de herinnering aan jouw dierbare levend te houden. Laat mij je helpen om, door foto's van de uitvaart te bekijken, te zien hoe geliefd jouw dierbare is. Foto's van de uitvaart laten je herinneringen opleven op ieder moment dat jij daar behoefte aan hebt en zullen je helpen om het gemis en de liefde in je leven te verweven. Zodat je dierbare voortleeft en jij kan leven in plaats van óverleven.

foto Ilja Verstraten afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf contact

Bevlogen en gecertificeerd afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf.

Een foto van een uitvaart, door mij gemaakt, hangt in het Nemo Science Museum in Amsterdam.

Marinus van den Berg, auteur van vele boeken over rouw en verlies, heeft mij gevraagd om foto's te maken bij zijn gedichten. Mooi om te zien hoe we elkaars werk versterken. Bekijk het hier.

Verder werd een foto, door mij gemaakt, vertoond  tijdens de Nationale dodenherdenking in 2019 op de grote schermen op de Dam in Amsterdam.

Drager van het Keurmerk Afscheidsfotograaf.

De toetsingscommissie zei over mijn uitvaartreportage:

"Super foto's, We zijn echt onder de indruk. Heerlijk om je close-ups te zien. Je vangt de emotie precies op het goede moment. We worden de foto's ingetrokken en we voelen de verbinding. Je album is perfect compleet".

 

Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen?

Laten we snel kennismaken

 

Draden van verbondenheid

De draad van de liefde
verbindt mij met jou.
De draad van het gemis
verbindt mij met jou.
Zoveel draden verbinden mij
met zoveel mensen.

Maar altijd is er die draad met jou,
hij doorkruist alle andere draden.
Hij geeft betekenis aan alle levensdraden.
De draad van de liefde
verbindt ons voor altijd,
en de draad van 't gemis
verweeft zich met die van de liefde.

Marinus van den Berg