Ilja Verstraten | herinneringsfotograaf

Draden van verbondenheid

De draad van de liefde
verbindt mij met jou.
De draad van het gemis
verbindt mij met jou.
Zoveel draden verbinden mij
met zoveel mensen.
Maar altijd is er die draad met jou,
hij doorkruist alle andere draden.
Hij geeft betekenis aan alle levensdraden.
De draad van de liefde
verbindt ons voor altijd,
en de draad van 't gemis
verweeft zich met die van de liefde.

Marinus van den Berg

Over Ilja Verstraten, herinneringsfotograaf

Tastbare herinneringen helpen je verlies te verweven in je leven

In 2012 begon ik aan de opleiding fotografie. Eén van de eerste opdrachten die ik daar kreeg was: Fotografeer jouw herinneringen. Ik bedacht dat ik de herinneringen aan mijn broer Peter wilde fotograferen, die in 1994 was verongelukt. Maar had ik wel herinneringen? Er  kwamen steeds meer herinneringen boven, maar hoe fotografeer ik die dan?

Ik ben daar heel bewust mee bezig geweest. Dingen verzamelen, vragen om spullen te gebruiken, naar plaatsen geweest die me aan hem herinnerden. Ik merkte dat het veel meer impact op me had dan ik van tevoren had kunnen denken. Het verwarde me maar tegelijk was het ook goed om daar mee bezig te zijn. Door dit te doen vielen er stukjes van de puzzel op zijn plaats. Ik kreeg steeds meer inzicht in wat de dood van Peter en het verdriet daar om met mij had gedaan en hoe ik dat bijna 20 jaar lang had ontkend en gebagatelliseerd.

Verdriet verweven in mijn leven

Ik kwam erachter dat praten voor mij niet werkte. Creativiteit, dat werkte voor mij. Daarin kon ik alles kwijt wat ik zo lang zo diep weggestopt had. Dat heeft mij geholpen om de dood van Peter en het verdriet te verweven in mijn leven. Ik hoefde het niet te verwerken, er hoefde geen eindpunt aan te zitten. Het mocht er zijn en het hoorde bij mij. Wat een opluchting was dat! Dit heeft me gevormd en geinspireerd om uiteindelijk herinneringsfotograaf te worden.

Mijn hart en passie

In 2016 kwam afscheidsfotografie op mijn pad. Mijn neef vroeg of ik foto’s wilde maken op de begrafenis van zijn zoontje. Daar wilde ik over nadenken en deed onderzoek naar wat je wel fotografeert en wat niet.
Ik heb uiteindelijk de foto’s gemaakt en toen ik zag wat de foto’s voor hen betekenden en voor hun zoontje van toen 3 jaar, wist ik dat dit was waar ik mensen mee kon helpen. Waar mijn hart en passie ligt. Ik heb mijn werk opgezegd in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking en ben me in afscheidsfotografie gaan specialiseren.

Creativity is a wild mind and a disciplined eye

                                                                                                                                                  Dorothy Parker

Mijn overtuiging

Ik ben dankbaar dat ik de verdrietigste gebeurtenis in mijn leven om heb mogen zetten in iets positiefs en nu anderen als afscheids- en herinneringsfotograaf mag helpen. Ik deel mijn verhaal zodat het hoop geeft en dat je weet dat het weer licht wordt na een donkere periode. Ik wil graag dat praten over je verlieservaring en je verdriet normaal wordt. Dat het deel van je mag zijn.

Ik geloof dat je verlies niet verwerkt maar moet verweven in je leven. Dit doe je door je dierbare en het verlies daarvan niet dood te zwijgen, het mag er zijn met alle emoties die daarbij horen. Met mijn passie voor fotografie en mijn liefde voor verhalen help ik jou om tastbare herinneringen vast te leggen in een beeldverhaal. Zodat ze niet vervagen of vergeten worden. Deze herinneringen helpen je om over je verlies te praten en maken het voor anderen makkelijker erover te beginnen.

Foto’s helpen je om je verlies en alle emoties die daarbij horen te voelen en te beleven, zodat je het stukje bij beetje, draad voor draad kan verweven in je leven.

Kennismaken?

Geloof jij ook dat rouw en verdriet bespreekbaar mag zijn? Heb je behoefte aan een gespecialiseerd herinneringsfotograaf voor een herinneringsportret, uitvaartfotografie of herinneringsdocument? Of ben je op zoek naar een spreker over uitvaartfotografie? Ik maak graag kennis met je.

Humania - Nemo Science Museum | Ilja Verstraten

Mijn foto in Nemo Science museum

Op 21 november 2019 werd in het Nemo Science museum in Amsterdam de tentoonstelling Humania geopend. Ik werd benaderd hiervoor een foto te leveren, die 10 jaar lang te zien is. De foto is onderdeel van 'Omgaan met de dood' en gaat over uitvaarten in verschillende culturen.

Meer informatie over tentoonstelling Humania

 

Foto getoond op de Dam | Ilja Verstraten

Mijn foto op de Dam in Amsterdam

Ik werd benaderd om een foto te leveren die tijdens de Nationale Dodenherdenking 2019 getoond werd op grote schermen op de Dam in Amsterdam. Wat indrukwekkend om hierbij aanwezig te zijn. 20.000 mensen bij elkaar en 2 minuten doodstil. Wat een kippenvelmoment!

Foto met Iphone gemaakt

Spreker afscheidsfotografie | Ilja Verstraten

Lezingen

Omdat ik het belangrijk vind dat uitvaartfotografie bij een groot publiek bekend is, geef ik lezingen en presentaties over uitvaartfotografie. Dat deed ik onder andere voor ouderenbonden, lotgenoten- groepen en begrafenis-ondernemers, maar ook voor een kunstgalerij.

Neem contact met me op als je wil dat ik een presentatie kom geven over uitvaartfotografie.

Afscheidsfotografie_Keurmerk_DEF

Gecertificeerd afscheidsfotograaf met keurmerk

Op 23 februari 2019 ontving ik als één van de vier eerste afscheidsfotografen in Nederland het keurmerk afscheidsfotograaf. Dit keurmerk waarborgt kwaliteit, professionaliteit en betrouwbaarheid in mijn werk als afscheidsfotograaf.

Beroepsfotografen.be | Ilja Verstraten Fotografie

Aangesloten bij de beroepsvereniging fotografie in België

De Nationale Vereniging van Beroepsfotografen is de beroepsorganisatie voor de professionele fotografen die wonen in en/of werkzaam zijn in België. Verhoging van de kwaliteit, promotie van de fotografie en de collegialiteit tussen vakfotografen staan daarbij voorop.