Ilja-Verstraten-afscheidsfotograaf-uitvaartfotograaf-Zeeland-maakt-foto's-tijdens-begrafenis

Over Ilja Verstraten 

Niet onzichtbaar, wel onopvallend

Afscheid nemen van een geliefde kan pijn doen. Emoties razen door je lijf, er moet in korte tijd veel geregeld worden én je moet oog hebben voor de mensen om je heen. Hierdoor ontgaat je aandacht voor wat er gebeurt tijdens de uitvaartdienst.

Helaas kan ik je jouw geliefde niet terug geven, maar ik kan hem of haar wel dichterbij brengen door prachtige foto’s van de uitvaart te maken. Een man van 94 jaar zei: "Als ik in het album blader, voelt ze zo dichtbij. Je hebt me een stukje van mijn leven teruggegeven". 

Foto's van de uitvaart hadden mij kunnen helpen

Mijn broer Peter is op achttien-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een ongeluk. Voor de uitvaart besloot ik dat ik alles heel bewust wilde meemaken, dat ik alles wilde onthouden. Elk detail zou ik in mijn geheugen prenten.

Na de uitvaart merkte ik hoe weinig ik er van meegekregen had. Vanuit mijn plaats vooraan in de kerk heb ik de mensen achter me nauwelijks opgemerkt. Op weg van de kerk naar de begraafplaats zat ik in de volgauto en heb ik de rouwstoet met de ruim zevenhonderd mensen, die daar achter liep, niet echt gezien. Wat moet dat indrukwekkend zijn geweest!

Het was lastig om het verlies van mijn broer te verweven in mijn leven. Ik wilde het wel 'verwerken', zoals iedereen zei dat ik moest doen maar ik wist niet hoe.

Een uitvaartreportage had mij kunnen helpen om om te gaan met de pijn en het gemis. Het had ervoor kunnen zorgen dat ik mijn verdriet had kunnen voelen. Foto's van de uitvaart hadden mij kunnen helpen om me minder eenzaam te voelen.

Nu ben ik dankbaar dat ik de verdrietigste gebeurtenis uit mijn leven op een positieve manier mag inzetten door anderen te helpen met datgene wat ik zelf zo gemist heb.

Laat mij jouw helpen met een prachtige afscheidsreportage of uitvaartreportage

Ik wil jou graag helpen om de herinnering aan de laatste en bijzondere dag te bewaren. Foto's van de uitvaart helpen je om het gemis in je leven te verweven. Zodat je dierbare voortleeft en jij kan leven in plaats van óverleven.

Niet onzichtbaar, wel onopvallend

Natuurlijk werk ik onopvallend, stil en rustig maar dat spreekt voor zich. Anderen kunnen beter hun ervaringen met mij en mijn werk als afscheidsfotograaf vertellen dan ik zelf dus wil je weten hoe anderen het ervaren hebben en wat de foto's voor hen betekenen?

foto Ilja Verstraten afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf contact

Bevlogen en gecertificeerd afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf.

    Drager van het Keurmerk Afscheidsfotograaf.

Een foto van een uitvaart, door mij gemaakt, hangt in het Nemo Science Museum in Amsterdam.

Een foto, door mij gemaakt, werd vertoond  tijdens de Nationale dodenherdenking in 2019 op de grote schermen op de Dam in Amsterdam.

De toetsingscommissie van het Keurmerk Afscheidsfotograaf zei over mijn uitvaartreportage:

"Super foto's, We zijn echt onder de indruk. Heerlijk om je close-ups te zien. Je vangt de emotie precies op het goede moment. We worden de foto's ingetrokken en we voelen de verbinding. Je album is perfect compleet".

Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen?

Draden van verbondenheid

De draad van de liefde
verbindt mij met jou.
De draad van het gemis
verbindt mij met jou.
Zoveel draden verbinden mij
met zoveel mensen.

Maar altijd is er die draad met jou,
hij doorkruist alle andere draden.
Hij geeft betekenis aan alle levensdraden.
De draad van de liefde
verbindt ons voor altijd,
en de draad van 't gemis
verweeft zich met die van de liefde.

Marinus van den Berg