Herinneringsdocument | Ilja Verstraten herinneringsfotografie

Praten over afscheid

Gesprekskaarten helpen het gesprek over het levenseinde aan te gaan

Vind jij het ook zo lastig om te praten met je dierbare over wensen en verlangens als hij of zij het leven los moet laten? De dood is een onderwerp waar we niet graag over praten. We houden de dood liever  op afstand. Toch krijgen we er, vroeg of laat, allemaal mee te maken.

"Dat zie ik later wel", hoor ik vaak. Maar wat als later nù is?

Als afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf kom ik regelmatig bij mensen die weten dat ze niet lang meer te leven hebben, jong en oud. Zij vragen mij om hulp bij het vastleggen van hun herinneringen. Op beeld of op schrift.

widget-Kolibrie-Ilja-Verstraten-afscheidsfotograaf-Zeeland-en-uitvaartfotograaf-Zeeland

"Our lives begin to end, the day we become silent about things that matter"

                                                                                                                        Martin Luther King jr.

Gesprekskaarten helpen bij praten over afscheid

Het is moeilijk om over afscheid en dood te praten. Daarom heb ik kaarten ontwikkeld met vragen en foto’s die een hulpmiddel kunnen zijn om het gesprek aan te gaan over wensen rondom het afscheid. Het geeft handvatten om te praten over het levenseinde. En ook over de mooie momenten en herinneringen uit je leven. Met behulp van de kaarten kom je bij de kern van iemands wensen en gedachten. Het zijn vragen waar je echt over na moet denken. Het maakt het gesprek gemakkelijker en de vragen roepen ook weer andere vragen en verhalen op.

Gebruik de gesprekskaarten om met elkaar het gesprek aan te gaan.

Samen praten over het leven en de dood

Je kunt de gesprekskaarten gebruiken om samen met anderen te praten over je wensen en ideeën rondom het levenseinde.

Je kunt ze ook alleen gebruiken om je ideeeën, verhalen, herinneringen en wensen op te schrijven en deze in een mooie herinneringendoos te bewaren.

Soms is praten over het afscheid makkelijker met iemand die emotioneel verder van je af staat. Misschien vind je het fijner om de vragen samen met mij te beantwoorden en herinneringen op te halen.

Kolibrie_Ilja_Verstraten_afscheidsfotograaf_Zeeland_en_België_en_uitvaartfotograaf_Zeeland_en_België

"Ik dacht er nooit echt over na. Ze steken mij maar in een kartonnen doos", zei ik altijd.

Totdat ik het gesprek met Ilja aanging. Ilja was zo open en hoe ze vertelde over haar werk was heel mooi.

Ik ben er over na gaan denken, heb er met mijn man en kinderen over gepraat en

ik kwam erachter dat ik toch wel wat meer wensen heb.

Ik vond het fijn om het gesprek hierover aan te gaan. Het geeft rust.

Ook dat we van elkaar nu weten wat onze wensen zijn, voelt,

en dat klinkt misschien gek maar het is echt zo, heel fijn.

Dankjewel Ilja, voor je openheid en je durf om taboes te doorbreken." 

Fransisca

Hulp bij praten over afscheid?

widget-Kolibrie-Ilja-Verstraten-afscheidsfotograaf-Zeeland-en-uitvaartfotograaf-Zeeland

Bel of mail naar Ilja

06 - 40 28 98 25
of stuur een e-mail naar contact@iljaverstraten.nl.

Gesprekskaarten-einde-leven-Ilja_Verstraten-afscheidsfotografie

Aanbod gesprekskaarten

15 kaarten met foto's en vragen

geleverd in een mooi stoffen envelopje

keuze uit set met thema 'leven' of 'levenseinde'

€ 22,95 per set 

Kolibrie_Ilja_Verstraten_afscheidsfotograaf_Zeeland_en_België_en_uitvaartfotograaf_Zeeland_en_België

Warme reacties

“Het gevoel bij Ilja was meteen erg oprecht en positief. Mijn twijfels waren ineens van tafel geveegd. De foto’s kunnen mij ondersteunen als de meisjes met vragen komen. Bij het bekijken van de foto’s zie ik steeds nieuwe momenten en emoties. Het is vooral de liefde die te zien is en wat ik heel waardevol vind."

Bernadette

"Op de foto's zie je eerst Wyatt en niet zijn altijd aanwezige rolstoel. Hij staat op de foto zoals hij is. Genietend van de kleine dingen in het leven. Samen met de foto’s hebben we de herinnering aan deze middag waar hij zo van genoot."

Matty

“De foto’s gebruiken wij om onze zoon uit te leggen hoe het was. De foto’s helpen zijn vragen, die veranderen bij het ouder worden, te beantwoorden. Ilja heeft met veel oog voor detail treffende foto’s gemaakt. Ze had de mooie momenten precies te pakken."

Peter en Christien

“Het is iets waaraan een mens zich nog eens kan vasthouden als het gemis groot wordt aan iemands tastbare aanwezigheid. Ilja legt deze momenten vast. Respectvol en onopvallend."

Alexander

"De foto’s tonen het verhaal van mij en mijn pépé zonder het te kennen. Ilja leeft mee in de periode die we beleven en kan deze prachtig op beeld vastleggen."

Messalina

“Het is een laagdrempelige manier om in gesprek te komen over de uitvaart. Ik vind het waardevol om op deze manier samen de herinneringen te delen. De herinneringen en emoties zijn heel treffend vastgelegd."

Ineke

“Ilja was niet zichtbaar, zelfs niet bij een afscheid in kleine kring. Ik wist dat foto’s helpen bij het bieden van troost maar realiseerde me toen pas dat ze zoveel troost bieden. Voor mij was het fijn om met Ilja te werken, ze is erg betrokken als persoon en als fotograaf."

Marc, uitvaartbegeleider

De foto’s dragen een sterke boodschap met zich mee, hoop en verdriet een plaats geven in gedeelde kring."

Een broer

“Ik ben heel blij dat deze herinneringen vastgelegd zijn. Veel verfijnder dan we ons ooit zouden kunnen herinneren in de waas van emoties. Het toont het verdriet maar ook de vreugde om mooie herinneringen, de troost en de warmte, het gemis, zijn aanwezigheid, de vele mensen die hem en ons oprecht zien.”

Evy

We bekijken het fotoalbum dagelijks en halen er elke dag kracht uit. Elke dag zien we weer andere dingen.  Het is een fijne manier om over Florian te praten”. Al onze beste vrienden staan in het album, ongelooflijk dat Ilja die eruit wist te halen tussen 600 mensen."

Jan en Véronique

“Dank voor je presentatie! Ik ervaarde al snel je passie waarmee je over je werk praat en die ik terug zag in je diapresentatie en de fotoalbums. Prachtige, verstilde en verstillende beelden, die zeker van heel veel waarde en steun zijn."  

Mary

"Tijdens de presentatie was de sfeer aandachtig en luisterde men ademloos naar een vrouw met zoveel puurheid en passie. Dank je wel Ilja voor je indrukwekkende presentatie!" 

Ingrid

"Bij het bekijken van de foto’s zie ik zelf steeds nieuwe momenten en emoties. Het is niet het verdriet wat te zien is maar vooral de liefde. Iets wat heel waardevol is. Het was een moeilijke beslissing om te nemen maar ik ben dankbaar dat ik dit heb gedaan. Dankjewel Ilja voor deze mooie herinnering."

Een echtgenote en mama

“Wij hebben Ilja ervaren als rustig en professioneel. Ze stelde de juiste vragen op het juiste moment en pikte vlug en goed op wat onze wensen waren. We hadden haar bij ons thuis al gevraagd enkele foto’s te maken en ze ging rustig haar gang zodat wij tijd hadden om andere dingen te regelen. Dit werd erg door ons gewaardeerd."

Annemieke en Cor