Ilja Verstraten-2895

Waarom een afscheidsfotograaf?

Veel beroemde fotografen zijn oud geworden. ‘Niet gek’ volgens mijn docent aan de fotografie opleiding: ‘Als fotograaf werk je maar 1/125 van een seconde’. (de tijd waarop je op het knopje drukt).

Natuurlijk was dit een grapje en is fotograferen veel meer ‘dan op het knopje drukken’. De afbeelding hieronder maakt al veel duidelijk:

Waarom-een-professioneel-uitvaartfotograaf-inhuren

Wat ik doe vóór een afscheidsreportage of uitvaartreportage

√ Bij het eerste contact hebben we een telefoongesprek of een persoonlijk gesprek bij je thuis.
√ Daarna zie je een email binnen komen met onder andere de bevestiging en de offerte.

Dan zie je me over het algemeen vaak pas weer aan het werk op de dag dat ik foto’s maak bij het afscheid of de uitvaart.

Maar zonder dat jij het ziet, doe ik:

√ de administratie
√ de planning
√ de voorbereiding.
√ de locaties verkennen, hoe kom ik het snelst van de ene locatie (bijv.kerk) naar de andere (bijv. begraafplaats of crematorium)?

√ Als afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf bel of mail ik met de uitvaartondernemer, ik vraag naar algemene gegevens zoals plaats en tijd. Ik vraag naar bijzonderheden. En ik vraag het draaiboek van de dag van de uitvaart. Hoewel ik heel goed mee kan gaan in ‘de flow van het moment’ vind ik het toch fijn om te weten wat er wanneer gebeurt en door wie, zodat ik hier op in kan spelen en op het juiste moment op de juiste plaats sta om voor jou de beste foto te kunnen maken.

Op de dag van de uitvaart merk ik dat er wederzijds vertrouwen is, als ik een gesprek met de familie heb gehad. Dan kan ik dichterbij komen zonder dat mensen me opmerken.
Dit vertrouwen zie je terug in de foto’s.

Huiswerk

Al een aantal keer heb ik klanten gehad die aan een televisieprogramma of -documentaire mee hadden gedaan. Dan bekijk ik het desbetreffende programma. Zo krijg ik een beeld van wie de overledene was en krijg ik feeling met de familie.
Ik vind het fijn om te weten wie deze mensen zijn, hun verhalen te horen. Zodat ik verbinding voel met hen en hun familie.

Zo heb ik, bijvoorbeeld, een documentaire bekeken van een bekend echtpaar. De documentaire ging over hun leven en hun werk. Mevrouw was overleden, de familie vroeg of ik foto’s wilde maken tijdens de uitvaart. Meneer was dement en door middel van foto’s die tijdens de uitvaart werden gemaakt wilden ze hem helpen herinneren, hem laten zien hoe het was en dat hij er zelf bij was geweest.

Het is dan fijn dat ik de documentaire heb gezien. Dat geeft mij een beeld van hun leven, van wie ze zijn, hoe ze in het leven stonden. Zo krijg ik toch een band met ze en het geeft mij een gespreksonderwerp met meneer. Het is alsof ik een klein beetje zijn vrouw heb gekend.

Foto’s tijdens de uitvaart

Op de dag van de uitvaart ben ik als afscheidsfotograaf ruim op tijd aanwezig en ben ik er het aantal uren dat we van tevoren hebben afgesproken.

Soms wil de familie nog met de rouwauto langs het huis rijden waarin iemand heeft gewoond of langs zijn of haar bedrijf. Ook daar maak ik foto’s. Alles gebeurt in overleg en altijd leg ik je herinneringen zo vast dat je er later steun en kracht uit kunt halen.

Foto’s na de uitvaart

√ Na de uitvaartreportage laad ik de foto’s van het afscheid of de uitvaart in mijn computer
√ dan maak ik back-ups zodat ze niet kwijt kunnen raken of beschadigen en ze veilig staan.

√ Daarna selecteer ik de foto’s
√ en verwerk ze.
√ Ik maak een diashow en een eerste opzet van het fotoalbum.
√ Dan hebben we persoonlijk contact om te overleggen over het fotoalbum en eventuele wijzigingen aan te brengen.
√ Na overleg en naar jouw wens, pas ik het fotoalbum aan.
√ Dan bestel ik het fotoalbum en kom het persoonlijk afleveren.

√ Opleidingen, trainingen, workshops, masterclasses. Het hoort er allemaal bij om in mijn vak als fotograaf, en in het bijzonder als afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf, bij te blijven en nog beter te worden in mijn vak.

BIJLAGEDETAILS  Ilja-Verstraten-afscheidsfotograaf-en-uitvaartfotograaf-klein-fotoboekje

Professioneel materiaal

√ Ik maak gebruik van professioneel materiaal en neem altijd twee camera’s mee zodat ik altijd een reservecamera heb.
√ Reservebatterijen en extra geheugenkaarten zijn een must.
√ Als afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf maak ik gebruik van lichtsterke lenzen die, doordat er meer glas wordt gebruikt, duurder zijn dan ‘gewone’ lenzen.
√ Zonder computer en de benodigde software kan ik mijn werk niet doen.
√ Abonnementen op programma’s heb ik nodig om jouw foto’s te verwerken en te bewerken.
√ Opslagruimte moet ik kopen om foto’s van het afscheid en de uitvaart en back-ups veilig te bewaren.

Verder heb ik nodig of moet ik betalen om mijn werk te kunnen doen:

√ Een website
√ Verzekeringen
√ Sociale lasten
√ Belasting
√ Een accountant
√ Mijn auto en het onderhoud daarvan.
√ Marketing, adverteren, op beurzen staan, lezingen geven, zichtbaar zijn zodat jij me weet te vinden en ik jou kan helpen op het moment dat je jouw dierbare herinneringen vast wil laten leggen, bewaren en onthouden.
√ Als professioneel afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf moet ik ook leven van het inkomen dat ik verdien met het maken van afscheidsreportages en uitvaartreportages

Met liefde

Ik doe mijn werk als afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf met liefde en met heel mijn hart. Ik zou niets liever willen doen. Ik hou van mijn werk en ik vind het prachtig om voor jou een mooie herinnering te maken aan dierbare, vaak moeilijke maar liefdevolle gebeurtenissen.

Als ik in mijn hart kijk zou ik het allerliefst tegen iedereen zeggen, ik doe het wel voor je. Gratis en voor niks. Maar dat kán dus helemaal niet. Je ziet nu wat er zoal allemaal bij komt kijken. Niet alleen aan materiaal, de tijd die ik er ben om te fotograferen en alle dingen die hierboven staan maar ook aan tijd voor en na een afscheidsreportage en uitvaartreportage.

Hoe bepaal jij je keuze voor een afscheidsfotograaf of uitvaartfotograaf?

Ik hoop dat ik hiermee een stukje bewustwording creëer en het nu wat meer te begrijpen is dat fotografie bij een afscheid en uitvaart, zoveel meer is dan ‘op het knopje drukken’.

De prijs van een afscheidsreportage of uitvaartreportage is dus ook niet zomaar uit de lucht gegrepen maar gebaseerd op het werk en de tijd die ik er in steek.

Ik ben benieuwd hoe jij je afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf kiest. Bepaal je je keuze op basis van prijs? Of op basis van aanpak, van stijl, van persoonlijk contact en kwaliteit? Laat het me hieronder weten in een reactie.

Tip: een fotoreportage van een afscheid of uitvaart kado geven

Tip: Een uitvaartreportage kado geven of krijgen
Regelmatig hoor ik van families dat ze een (deel van een) uitvaartreportage kado krijgen van vrienden of familie of van het bedrijf waar men werkt. Is er een mooier kado om te geven en te krijgen dan een blijvende herinnering die troost, steun en kracht biedt?

Wil jij ook een (deel van een) fotoreportage tijdens het afscheid of de uitvaart kado geven?

Contact

tekening_Kolibrie_van_Ilja_Verstraten_afscheidsfotograaf_in_Zeeland_en_ België_en_ uitvaartfotograaf_in_ Zeeland_en_België

Bel Ilja op 06- 40 28 98 25 of

mail naar

contact@iljaverstraten.nl

Uitvaartfotografie

Ik help je liefdevolle momenten onvergetelijk te maken zodat je ze ze kunt verweven in je leven.

Afscheidsfotografie

De laatste woorden, een laatste kus, een laatste streling. Het zijn belangrijke momenten om te onthouden om daarna verder te kunnen leven in plaats van te overleven.