Warme reacties van klanten

“Ik moest erg wennen aan het idee om foto’s te laten maken maar het gevoel bij de eerste ontmoeting met Ilja was erg oprecht en positief. Mijn twijfels waren ineens van tafel geveegd. De foto’s kunnen mij ondersteunen als de meisjes met vragen komen. Bij het bekijken van de foto’s zie ik steeds nieuwe momenten en emoties. Het is vooral de liefde die te zien is en wat ik heel waardevol vind. Het nemen van foto’s tijdens de dienst is niet opgevallen.

Ik wil je oprecht bedanken voor de prachtige diashow en het kleine fotoboekje. Hoe vreemd en moeilijk dit afscheid ook is geweest en nog steeds is, ben ik toch erg blij dat we dit door jou vast hebben laten leggen. Die liefde straalt echt van de foto’s af. Het is nog allemaal heel onwerkelijk en heel moeilijk te bevatten. Door de liefde die je zo mooi in beeld hebt gebracht, hoop ik dat we dit kunnen gebruiken om dit hele gebeuren iets beter een plekje te kunnen geven.

Bernadette Lockefeer

Foto Ilja Verstraten bij warme reactie van Bernadette
Foto bij warme reactie van een echtgenote en mama

"Het voorstel om een fotograaf te vragen voor de uitvaart van mijn man, kwam van een collega. Ik moest erg wennen aan dit idee maar naarmate we dichter bij de uitvaart kwamen, kreeg ik steeds meer het gevoel om het gesprek met Ilja aan te gaan. Het gevoel bij onze eerste ontmoeting was dan ook heel erg oprecht en positief. Mijn twijfels waren ineens van tafel geveegd.

Een herinnering voor mijn kleine meisjes. Mochten de meisjes met vragen komen over deze dag dan heb ik nu de foto’s die mij hiermee kunnen ondersteunen. Tijdens de dienst is het nemen van foto’s niet opgevallen. Bij het bekijken van de foto’s zie ik zelf steeds nieuwe momenten en emoties. Het is niet het verdriet wat te zien is maar vooral de liefde. Iets wat heel waardevol is. Het was een moeilijke beslissing om te nemen maar ik ben dankbaar dat ik dit heb gedaan. Dankjewel Ilja voor deze mooie herinnering."

Een echtgenote en mama

"Een tijdje terug zag ik bij een wederzijdse kennis een oproep staan waar je vroeg om mensen om een mooi herinneringsportret te laten maken. Ik heb geen moment getwijfeld om je een berichtje te sturen. Had namelijk pas daarvoor jouw werk gezien en vond het prachtig, hoe mooi en ontspannen en natuurlijk mensen op de foto stonden.

De enige twijfel die ik had was of jij de uitdaging aan wilde gaan om van onze kanjer foto’s te maken. Dit omdat onze kanjer meervoudig gehandicapt is en gebonden is aan zijn rolstoel en door zijn handicap geen aanwijzingen kan opvolgen. En hoe onze kanjer het zou vinden.

Maar die twijfel was helemaal niet nodig. Er was direct een klik tussen jou en Wyatt en hij leek de camera en jou niet eens op te merken, ging gewoon door waar hij mee bezig was. Je kreeg zelfs een niet willende papa op de foto, zonder dat hij het in de gaten had.

Foto bij de warme reactie van Matty

We hebben nu een heleboel mooie foto’s, waar je als eerste Wyatt op ziet en niet eens zijn altijd aanwezige rolstoel. En Wyatt staat op de foto’s zoals hij is, genietend van de kleine dingen in het leven, ons zonnestraaltje. Samen met de foto’s hebben we de herinnering aan deze middag waar hij zo van genoot.

Ik zou je echt aanraden bij iedereen die ik ken en die mooie natuurlijke foto’s wil."

Matty

Foto bij warme reactie van Ineke

"Mijn zwager en schoonzus hebben de uitvaart van hun jongste zoon door Ilja laten vastleggen. Een aantal weken na de uitvaart heb ik met mijn schoonzus de foto's bekeken. Wat mij opvalt is dat het een hele laagdrempelige manier is om in gesprek te komen over de uitvaart. Ik vind het waardevol om op deze manier samen de herinneringen te delen. De herinneringen en emoties zijn heel treffend vastgelegd."

Ineke

Foto Ilja Verstraten bij warme reactie van Anisa

“Dank voor de fijne, liefdevolle en gezellige middag. De foto’s zijn van onschatbare waarde. Ze tonen ons precies zoals we zijn. Je bent geweldig!”

Anisa

Foto bij de warme reactie van Messalina

"Toen ik erachter kwam dat mijn Pépé aan COPD en longfibrose lijdt, ben ik heel erg geschrokken. Ik wist niet wat ik kon verwachten en het moeilijkste was: hoelang hebben we nog samen? Weken werden maanden en maanden werden jaren. Zo zijn we aan onze weg begonnen. In het begin praatten we er niet zoveel over. We lieten het op ons afkomen. We hebben al voor veel bruggen gestaan en zijn er steeds over geraakt.

Toen mijn Pépé mij vertelde over afscheidsfotografie wist ik niet goed wat ik moest verwachten. Maar na een 1ste gesprek met Ilja werd het mij beetje per beetje duidelijk. We besloten de afscheidsfotografie te gaan doen.

We zijn samen met Ilja naar een plek gegaan waar mijn Pépé zich goed voelt. We hebben kunnen vertellen wat we belangrijk vinden en welke mooie momenten we allemaal samen hebben beleefd. Dit heeft Ilja allemaal mooi op foto kunnen leggen. 

De foto’s tonen het verhaal zonder het te kennen. Ze tonen hoe sterk en zwak mensen tegelijk kunnen zijn. Deze foto’s zijn voor mij een herinnering aan een hele mooi tijd die ik heb gehad met mijn Pépé.

Ilja geeft je een vertrouwd gevoel. Ze voelt als een kennis, niet als een vreemde. Ze leeft mee in de periode die we beleven en kan deze prachtig op beeld vastleggen. Ik had twijfels in het begin omdat ik niet wist wat ik moest verwachten maar die twijfels heeft Ilja zonder het te weten perfect weg gehaald. Ik ben zeer blij met het resultaat.

Hoe moeilijk je verhaal ook is, bij Ilja vind je zeker een mooie herinnering en de foto’s kunnen je helpen het allemaal een beetje te plaatsen."

Messalina

"Voor een uitvaart was Ilja aanwezig om een reportage te maken van het afscheid in de ruimste zin. Dus... foto’s nemen tijdens het afscheid nemen van de dierbare, foto’s tijdens de plechtigheid en tijdens het wegrijden van de rouwauto.

Het was voor Ilja en mij een grote uitdaging om samen te werken, het ging namelijk om een afscheid in besloten kring (max. 15 personen). Ilja was er, maar ik heb haar eigenlijk niet echt gezien tijdens haar werkzaamheden. Ook de nabestaanden hadden een zelfde soort reactie: je was er, maar niet  zichtbaar.

Het resultaat van de reportage mag er zijn. De familie is erg blij met de herinneringen die ze op deze manier bij zich kunnen houden. Ze zijn blij met deze foto’s, naast alle foto’s die ze hebben van hun dierbare tijdens het leven. Ik wist dat de foto’s helpen bij het bieden van troost, maar realiseerde me niet dat ze zoveel troost zouden kunnen bieden. Ook voor mij, als uitvaartleider was het fijn om met Ilja te werken, ze is erg betrokken als persoon en als fotograaf."

Marc Barbé

Uitvaartbegeleider Familiehuis De Geslootene Boom te Sas van Gent

Foto bij de warme reactie van Marc
Foto bij warme reactie van een broer

"Eerst durfde ik niet kijken naar de foto's, toen ik ze zag voelde ik me alsof ik aan heiligschennis deed, maar langzaamaan kwamen ze binnen en leek het plots heel banaal om de beelden te bekijken, het leek wel fictie.

Het mooie eraan is dat het heel erg het leven relativeert, zoals ook humor dat kan doen. De foto's dragen een sterke boodschap met zich mee voor de toeschouwer, hoop en verdriet een plaats geven in gedeelde kring.We zullen hier veel aan hebben."

Een broer

Foto bij warme reactie van Evy

"Ik heb al een paar keer naar de foto's gekeken, en zou dat nog vele malen willen doen. Het doet veel verdriet, maar het geeft ook troost.Ik ben heel blij dat deze herinneringen vastgelegd zijn – veel filigraner (gedetailleerder, verfijnder) dan we ons ooit zelf konden herinneren in de waas van emoties.

Het toont de vele kanten, het verdriet maar ook de vreugde om mooie herinneringen, de troost en de warmte, het gemis, zijn aanwezigheid, de vele mensen die hem en ons oprecht graag zien…"

Evy

Foto bij warme reactie van Alexander

"Ik was onder de indruk van de visie die Ilja heeft op troost die foto’s kunnen brengen bij een afscheid. Ze geeft nabestaanden een waardevolle, blijvende herinnering zodat zij later kunnen terugkijken op een emotionele dag, waarvan vaak veel aan ze voorbij gaat. Achteraf kan dit heel wat troost bieden. Het is iets waaraan een mens zich af en toe nog eens kan ‘vasthouden’ als het gemis groot wordt aan iemands tastbare aanwezigheid

Ilja legt deze momenten voor hen vast, respectvol en onopvallend. Ik werd geïnspireerd door Ilja haar visie op troost en heb dit gebruikt in mijn verhaal tijdens een afscheidsdienst die Ilja fotografeerde. Ilja, bedankt voor uw mooie werk-van-troost."

Alexander Stroobandt

Gebedsvoorganger, Priester bisdom Brugge

“We waren al enige tijd op zoek naar een fotograaf voor een reportage op locatie. Maar het moest wel een fotograaf worden waar van wij dachten, "hier heeft het gehele gezin wel een klik mee”, wat geen eenvoudige opgave is. Het is ook niet makkelijk om bij iedereen in de smaak te vallen van opa en oma tot aan de 2 kleinzoons. We hebben je gevonden door wat rond te ‘Googelen’ en je website te bekijken. 

Na overleg met de familie delegatie hebben we besloten je een mailtje te sturen of je voor ons de fotoreportage zou willen verzorgen. We stuurde je een hele waslijst met vragen en ‘eisen‘. Je reactie hierop was per direct zo positief en gezellig, dat er van onze kant uit gelijk een klik was. We hebben vooraf alleen telefonische en via de mail contact gehad maar dat was prima.

De dag van de reportage konden we vast stellen dat we de juiste fotograaf hadden gekozen, hier hadden we eigenlijk ook al geen twijfel over. De klik was er zo wel bij jong als bij oud en iedereen die er tussen in zat. 

Foto Ilja Verstraten bij warme reactie fam. Segers

Je kreeg het voor elkaar om verhalen en herinneringen los te krijgen, waardoor we lachten en spontaan op de foto gingen. Een reportage waar we met een zeer goed gevoel op terug kijken en waar we van genoten hebben. Wat waren opa en oma blij dat ze al aan het eind van de dag, al een kleine selectie met foto’s konden laten zien aan de familie. Ook de afdrukken en het kleine fotoboekje waren een schot in de roos. Iedereen die de foto’s heeft gezien, vertelt gelijk dat het zulke mooie en spontane foto’s zijn en wil weten wie deze reportage heeft verzorgd voor ons. We bevelen je dan ook veelvuldig aan. Of het nu voor een klein en intiem gezelschap is of dat je een gehele groep in het gareel moet houden. Je maakt er iets spontaans van en je zet de reportage om in een blijvende herinnering. Heel veel dank hiervoor.”

Familie Segers

Foto bij de warme reactie van Evelien

"Even aftasten langs mijn kant in het begin maar al snel voelde ik mij op mijn gemak en ontspande ik meer en meer en hebben we heerlijk gekletst en gelachen... Dat heeft geloond want de foto's zijn prachtig! Lekker spontaan en leggen mij precies vast zoals ik ben als ik helemaal happy ben. Nogmaals bedankt voor de gezellige middag en de schitterende foto's."

Evelien

Foto bij de warme reactie van Mary

"Dank voor je presentatie! Ik ervaarde al snel je passie waarmee je over je werk praat en die ik teruggezien heb in je diapresentatie en de fotoboeken die we konden bekijken. Prachtige, verstilde en verstillende beelden, die voor de mensen voor wie je de foto's gemaakt hebt, zeker van heel veel waarde en steun zullen zijn. ik zal mensen zeker wijzen op jouw werk."

Mary Allaart

Foto bij de warme reactie van Peter en Christien

"Ilja heeft foto’s genomen van de begrafenis van onze jongste zoon. Zij was op een professionele manier aanwezig en heeft met veel oog voor detail mooie foto's gemaakt. Vaak had ze de mooie momenten precies te pakken, zoals de foto waarop onze oudste naar de condoleance kamer kwam om zijn vriendje het kistje te laten zien. Van het begin van de dag (onze aankomst bij de begraafplaats) tot en met het einde (het gesloten graf) is door haar treffend vastgelegd.

Wij vinden het prettig om foto's van de begrafenis van ons zoontje te hebben. Soms hebben we de behoefte om deze te bekijken. Ze helpen ons herinneren hoe het ook weer was, wie er aanwezig waren. Als we de foto's bekijken zien we het verdriet op onze gezichten, zien we hoe diep het dal van verdriet is. Dit helpt ons; hoe precies weten wij ook niet, maar wel dat het ons helpt in ons rouwproces.De foto's gebruiken wij ook om onze oudste zoon uit te leggen hoe het was. De foto's helpen om zijn vragen, die veranderen bij het ouder worden, te beantwoorden."

Peter en Christien

"Ik werd op de optie van het fotograferen geattendeerd door Nicoline Hoogendoorn van Monuta. Ik had er zelf niet direct aan gedacht. Ik vond het direct een goed idee. Ik heb erg veel vertrouwen in Nicoline Hogendoorn en omdat zij jou heeft aanbevolen en het ook in het eerste gesprek goed ging, had ik vertrouwen. Er waren geen twijfels na de introductie.

Wat mij betreft is er zowel met het optreden tijdens de uitvaartbijeenkomsten als met de producten aan de verwachtingen voldaan. Ik ben erg tevreden. Prima begeleiding en duidelijke uitleg wat mogelijk is.

Ik zou zowel aan familie, vrienden als kennissen jouw diensten aanbevelen."

Addy

Foto bij de warme reactie van Addy
Foto Ilja Verstraten bij warme reactie van Rina

“Dank je wel voor de mooie beelden. Zeker de zwart-wit beelden er tussen zijn zeer smaakvol. Ook de diashow is prachtig gemaakt.”

Rina

Foto Ilja Verstraten bij warme reactie van Silke

“Prachtig en sereen heb je ons afscheid in beeld gezet.”

Silke

Foto bij de warme reactie van Ingrid

"Op 24 september 2019 hield Ilja een presentatie voor het team van Stichting het Steunpunt over afscheidsfotografie en herinneringsfotografie. Na een eerdere kennismaking op de Welzijnsmarkt in april vonden we het fijn meer te weten wat deze speciale vorm van fotografie inhoudt. 

Ilja startte met de tekst van een liedje van De Dijk. Dit bracht ze met zoveel gevoel dat iedereen meteen al de aandacht had voor wat ging volgen. Ze vertelde heel persoonlijk wat haar ertoe aangezet heeft om met afscheidsfotografie aan de slag te gaan, namelijk het overlijden van haar broer. Achteraf miste ze de tastbare momenten zoals de enorme belangstelling tijdens de uitvaart. De momenten die vastgelegd hadden kunnen worden om later troost uit te putten.

Tijdens de opleiding krijg je vooral een stuk rouwzorg, leer je jezelf 'onzichtbaar' te maken, zodat niemand het hinderlijk vindt en toch een stukje terughoudend wordt op het moment dat ze de camera zien. 

Ze vertelde hoe zij dit aanpakt en dat de kleinste elementen of indrukken later het complete beeld geven van een moment wat je NOOIT meer over kunt doen. Ze maak een reportage van de uitvaart en zoekt daarbij vooral naar de momenten die gevuld zijn met liefde, een troostende schouder, een liefdevolle blik en alle details waar je met zoveel liefde aandacht aan hebt besteed. Ter illustratie vertoonde ze een diaserie vergezeld van passende muziek. Ook had ze boeken mee waarin men (met toestemming) foto’s kon bekijken. Het vertellen, met de aanvulling van de beelden, gaf voor iedereen ook duidelijkheid op welke integere manier Ilja te werk gaat.

Bij de herinneringsfotografie gaat het ongeveer hetzelfde, de bijzondere maar ook de gewone ongedwongen momenten vastleggen van het leven. Op een manier, zodat de ander niet eens beseft dat je er bent. Ze kan dit in de thuissituatie doen, maar ook tijdens een wandeling op het strand of gewoon tijdens een verjaardag met de mensen samen die belangrijk voor je zijn. Een teamlid kon uit eigen ervaring spreken. Zij had een fotosessie gehad met haar zoontje en man. Ze kon alleen beamen dat er in heel korte tijd een band ontstaat en tijdens het fotograferen een ongedwongen sfeer is. Ook dit werd afgesloten met een diapresentatie.

Tijdens de presentatie was de sfeer aandachtig en luisterde men ademloos naar een vrouw met zoveel puurheid en passie. Dank je wel Ilja voor je indrukwekkende presentatie!"

Ingrid Wojtal

Voorzitter Stichting het Steunpunt en Rouwzorg Kanaalzone, Terneuzen

“Lieve, lieve, lieve Ilja, ik twijfelde geen moment om met jou samen te werken of om jou de opdracht te geven. Vanaf het moment dat wij elkaar de eerste keer spraken, voelde ik een positieve klik met jou. Jij hebt zo’n serene energie om je heen, jij geeft rust en vertrouwen. Daarom wilde ik graag dat jij mijn opdracht deed, ondanks dat ik weet dat jouw hart bij afscheidsfotografie ligt. Ik weet dat food fotografie iets heel anders is dan jou specialisme. Echter, jij hebt mij niet afgewezen. Dat is jouw professionaliteit.

Tijdens het fotograferen stopte je niet voordat jij het gewenste resultaat had behaald. Niets was te veel voor jou! Jij luisterde goed naar mijn wensen, je denkt mee en het allerbelangrijkste: jij haalt alles uit de kast om die ene foto, dat ene plaatje neer te kunnen zetten. Boven mijn verwachtingen. Jij bent niet alleen een echte vakvrouw, maar ook ontzettend lief en je hebt een leuke persoonlijkheid!

Ik zou iedereen jou aanraden, ook degenen die hun producten willen promoten. Dankjewel voor je inzet en je moeite om mijn producten te laten schitteren. Veel liefs.”

Figen Magden

Figen’s Homemade Delights

Foto Ilja Verstraten bij warme reactie van Figen
Foto Ilja Verstraten bij warme reactie van Marga

“Wat een prachtige, sfeervolle foto’s van Wereldlichtjes Goes! Heel moeilijk om onder die omstandigheden de belichting goed te krijgen, weet ik uit ervaring. Maar zo te zien is dat jou wel toevertrouwd. Ik ben zeer gecharmeerd van de foto's van harpistje (en zoonlief) Harm. Ik heb genoten van de mooie foto’s!”

Marga

Foto Ilja Verstraten bij warme reactie M.C.

“Bedankt voor de prachtige foto’s die je gemaakt hebt tijdens het sluiten van de kist en op de dag van de uitvaart. De foto’s hebben ons diep geraakt en zijn een mooie herinnering. De diavoorstelling heeft veel indruk op ons gemaakt. Echt prachtig!”

M.C.

Foto bij warme reactie van Annemieke en Cor

“Wij hebben Ilja ervaren als rustig en professioneel. Ze stelde de juiste vragen op het juiste moment en pikte vlug en goed op wat onze wensen waren. We hadden haar bij ons thuis al gevraagd enkele foto’s te maken en ze ging rustig haar gang zodat wij tijd hadden om andere dingen te regelen. Dit werd erg door ons gewaardeerd.

De foto’s zijn voor ons een aanvulling en herinnering aan de dag. We willen het leven van Jorien herinneren en daar hoort ook het einde bij. Het is een belangrijk moment, een waardig afscheid en deze dag onthouden voelt als respect naar Jorien toe. Wat kun je anders doen dan mensen omhelzen, knuffelen als woorden tekort schieten.

Hier hadden we zelf veel behoefte aan en het is mooi om dit terug te zien op de foto’s. We zien de verbondenheid terug in de foto’s. De verbondenheid met elkaar, naar ons toe maar ook naar Jorien toe. Ilja vangt goed de emotie. Een blik, een traan maar ook een lach. Het fotoalbum helpt ons om samen terug te gaan naar de herinnering, samen de herinnering te delen.

Mensen die er eerst sceptisch tegenover stonden vonden het, na het zien van het album, toch heel mooi en begrepen toen ook waarom we dit wilden. We wisten dat Ilja er was maar hebben haar niet gezien die dag. Rustig en onopvallend heeft ze haar werk gedaan. Ook anderen hebben niet in de gaten gehad dat er een fotograaf aanwezig was. We zouden zeker aan iedereen zo’n fotoreportage aanraden.”

Annemieke en Cor

We halen er dagelijks kracht uit!We staan nog steeds met hart en ziel achter deze woorden. Zelfs nu nog ontdek ik regelmatig kleine details op de foto’s wanneer ik het album doorblader die me nog niet waren opgevallen en die me plezier doen: een gebaar, een blik van iemand…

Ik vind het zo bijzonder, je hebt al onze beste vrienden op de foto gezet. Ze staan ook allemaal in het album. Hoe heb je die er zo uit weten halen tussen 600 mensen die je niet kent?

Wanneer mensen op visite komen wordt het album steevast bovengehaald en telkens krijgen we dezelfde reacties : zo mooi en sereen, of, hadden we maar geweten dat dit werd gedaan dan hadden we ook zo een prachtig aandenken gehad! Lieve groeten.”

Jan en Véronique

Foto bij warme reactie van Jan en Veronique
Foto Ilja Verstraten bij warme reactie van Miranda

“Een ‘mooie’ reportage van 2 ongelofelijk waardevolle, liefdevolle en natuurlijk ook droevige dagen. Voor de 4 meisjes en Addy een waardevol aandenken."

Miranda

Foto Ilja Verstraten bij warme rectie van Birgitte

“Ilja, wat heb je een prachtige reportage gemaakt. Dat heb je heel mooi weergegeven. Mooie, blije en liefdevolle foto’s!”

Birgitte

Foto Ilja Verstraten bij warme reactie van fam. Bijman

“Wij wilden een fotoreportage van onze kleinzoontjes laten maken, maar ja door wie? Toen kwamen we bij Ilja Verstraten terecht en daar hebben we zeer zeker geen spijt van gehad! Al bij ons eerste contact was er een klik, zowel bij de grootouders als bij de kleinkinderen. Ilja deed de reportage op zo’n geweldige manier dat we geen benul van de tijd meer hadden. Ook de kinderen vonden het geweldig en hadden alle aandacht voor haar.

Ja en dan moet je gaan kiezen! Je ziet zoveel prachtige foto’s, maar zelfs bij het kiezen van de foto’s geeft ze nog advies. Ook de mogelijkheden die er zijn waar je de foto’s op af kunt laten drukken is een uitzoekerij op zich, maar ook daarbij staat Ilja je weer terzijde.

Nu zijn we de trotse opa en oma van een prachtige foto op dibond (aluminium) van onze kleinzoontjes en nog diverse prachtige losse foto’s. Wij raden iedereen aan die van plan is een fotoreportage te laten maken dit zeker bij Ilja te laten doen. Ze zal je zeker niet teleurstellen!”

Fam. Bijman