Verhalen en ervaringen van Ilja Verstraten

Van-Meat-Loaf-naar-parachutespringen-Ilja-Verstraten-afscheidsfotograaf Zeeland en uitvaartfotograaf Zeeland

Van concert naar grote hoogten

Hoe een concert me tot grote hoogten bracht. Hoe dat zo kwam kun je in dit verhaal lezen. Antwoord geven op een vraag die ik niet had gehoord veranderde mijn leven en ik haalde er wijze lessen uit. Over uit mijn comfort-zone gaan, risico’s nemen, kansen pakken en tegelijk genieten en doodsangsten uitstaan.
Over samenwerken. In Nederland geldt de norm “doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg maar ik leer mijn cursisten juist om groot te dromen en hun hoofd boven het maaiveld uit te steken

Lees volledige artikel
blog koffie - Ilja Verstraten | afscheidsfotograaf Zeeland en uitvaartfotograaf Zeeland

“Je gaf me een stukje leven terug”

Wist je dat het idee vaak leeft dat afscheidsfotografie vooral mooi is voor kinderen maar dat afscheidsfotografie ook voor veel volwassenen helpend en steunend is? Een man van 94 jaar had niet alleen het gevoel dat zijn vrouw was gestorven maar met haar, heel zijn leven. Zij deden alles samen, al jarenlang en nu heeft hij er geen zin meer in. Als ik het fotoalbum breng, zegt hij dat het voelt alsof ik een stukje van zijn leven heb terug gegeven. Voortaan zit hij op zaterdag weer samen met haar aan de koffie.

Lees volledige artikel
Ilja Verstraten afscheidsfotograaf Zeeland en uitvaartfotograaf Zeeland

Mijn vader tachtig jaar

Ik weet nog heel goed dat mijn opa en oma’s tachtig jaar werden. Tachtig jaar vind ik dan ook een mooie leeftijd voor opa’s en oma’s. Want als je tachtig jaar bent, ben je toch echt wel oud. Toch werd ook mijn vader tachtig jaar. Helaas kon hij het niet zo groot vieren als hij graag had gewild.
Daarom hebben we familie en vrienden gevraagd om herinneringen aan hem op te schrijven en deze hebben we gebundeld in een map. Lees hier wat dit niet alleen voor mijn vader betekende maar ook voor anderen.

Lees volledige artikel
#TABOE | #Taboe Ilja Verstraten herinneringsfotograaf Zeeland, afscheidsfotograaf Zeeland en uitvaartfotograaf Zeeland

Taboe

Een taboe is iets, waarvan een groep mensen vindt dat het ongepast is om te gebruiken, te doen of om erover te praten. De dood en rouw zijn blijkbaar zulke onderwerpen. “De dood is een taboe. Uitvaart is (g)een taboe. Op rouw rust een taboe. Dit zijn uitspraken die ik als afscheidsfotograaf regelmatig hoor. Ik heb een allergie voor het woord taboe. Het slaat nergens op. Waarom zou je er niet over mogen praten? Door iets een taboe te noemen, hou je het in stand en wordt het normaal om er niet over te praten.

Lees volledige artikel
Ilja_Verstraten_afscheidsfotograaf_en_uitvaartfotograaf_ziekenhuisopname

Ziekenhuisopname

Een geplande operatie liep wat anders dan verwacht. Wat een nachtje ziekenhuisopname had moeten worden, werd bijna een hele week. Tijdens de operatie ontdekten artsen een breuk in mijn middenrif maar omdat het een dubbele operatie was, kon ik niet de juiste medicatie krijgen. Doordat ik zoveel pijn had en niet kon eten en drinken raakte ik lichtelijk in paniek. Ik lees overal dat je moet praten over de dood en wat je wensen hierin zijn. Ik dacht erover na en kwam tot dezelfde conclusie als altijd. Welke dat is lees je hier.

Lees volledige artikel

Waarom een afscheidsfotograaf?

Fotograferen is zoveel meer dan alleen maar ‘op het knopje drukken’. Wat doe ik als afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf nu precies? Waarom kost een afscheidsreportage of uitvaartreportage toch wel wat geld? Ik leg uit wat ik voor, tijdens en na de uitvaart doe en wat ik hiervoor allemaal nodig heb. Wist je dat ik soms ook huiswerk maak voor ik naar een uitvaart fotografeer? En heb je er wel eens aan gedacht om een uitvaartreportage of afscheidsreportage kado te geven?

Lees volledige artikel
Draden-van-verbondenheid-samenwerking-Ilja-Vesrtraten-afscheidsfotografie-en-uitvaartfotografie

Rouwen op jouw manier

“Je moet je verdriet een plekje geven”. Dit is een veelgehoorde uitspraak als iemand rouwt om de dood van een dierbare.
“Dingen geef je een plekje, emoties en gevoelens niet” hoor ik vaak. Toch geloof ik wél dat je je verdriet een plekje kan geven, zelfs móet geven. Je verdriet een plekje geven wil zeggen dat je een manier vindt om ermee om te gaan, om door te kunnen leven, om verder te kunnen leven. Het betekent niet dat je het ergens neer moet zetten en er nooit meer naar moet kijken.

Lees volledige artikel
Ilja-Verstraten-afscheidsfotograaf-en-uitvaartfotograaf-maakte-een-foto-tijdens-een-afscheidsdienst-van-een-zus-die-troostend-haar-hand-op-de-schouder-van-haar-zus-legt-tijdens-een-uitvaart-in-België

Troost

Als afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf maak ik foto’s die troost bieden. Troost is waar ik op inzoom als fotograaf bij afscheid en uitvaart. Beelden van troost, dàt zijn foto’s die jou later helpen. Maar wat is troost dan? En is troost voor iedereen hetzelfde? De bedoeling van troost is niet dat het verdriet vermindert of verdwijnt maar troost maakt het juist mogelijk om het er te laten zijn. Hiervoor is intimiteit en verbondenheid nodig. Troost is een eerste levensbehoefte. Het gaat over koesterende warmte en liefde

Lees volledige artikel