Verhalen en ervaringen van Ilja Verstraten

Ilja-Verstraten-afscheidsfotograaf-en-uitvaartfotograaf-uit-Zeeland-fotografeerde-tijdens-een-begrafenis-in-Zeeland-het-strooien-van-kleurrijke-bloemblaadjes-op-een-graf-aan-het-eind-van-een-begrafenis-op-een-begraafplaats-in-Zeeland

Vind de afscheidsfotograaf die bij je past

Het vinden van de juiste afscheidsfotograaf kan een emotioneel en belangrijk proces zijn. Ilja deelt enkele tips die je kunnen helpen bij het vinden van de juiste afscheidsfotograaf. Het is belangrijk om tijd en zorg te besteden aan het vinden van de afscheidsfotograaf die bij je past. Een goede afscheidsfotograaf helpt de herinnering onthouden, biedt steun en troost in een moeilijke tijd en zorgt voor 100% vertrouwen zodat je je daar op de dag van de uitvaart niet druk om hoeft te maken.

Lees volledige artikel
Ilja-Verstraten-afscheidsfotograaf-en- uitvaartfotograaf-deelt-een-foto-van-een-vrouw-met-klederdracht- die-aardappels-schilt.

Het belang van herinneringen

Herinneringen spelen een cruciale rol in ons leven en hebben invloed op verschillende aspecten van ons welzijn. Het belang van herinneringen mag niet worden onderschat. Ze bieden emotionele waarde, dragen bij aan onze persoonlijke identiteit, bevorderen sociale verbinding, helpen ons te leren en groeien, en ondersteunen het rouwproces. Door aandacht te schenken aan onze herinneringen en deze te koesteren, kunnen we een rijker, meer verbonden en betekenisvol leven leiden. Ilja vertelt er meer over.

Lees volledige artikel
Ilja-Verstraten-afscheidsfotograaf-en-uitvaartfotograaf-maakte-een-foto-van-een-familie-die-elkaar-steunt-en-troost-naar-het-uitvaartcentrum-achter-de-kist-loopt-van-een-overleden-dierbare

Het ABC van een afscheidsfotograaf

In ‘het ABC van een afscheidsfotograaf’ wordt het werk van mij als afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf uitgelegd. Wat doe ik, naast afscheid en uitvaarten fotograferen nog meer? Wat betekenen de benamingen? Wat is het verschil tussen afscheidsfotografie en uitvaartfotografie? Ken je de gesprekskaarten al die ik ontwikkeld heb zodat je handvatten hebt om te praten over afscheid? en de herinneringendoos? Ilja legt het uit in dit ABC van een afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf.

Lees volledige artikel
Ilja_Verstraten_afscheidsfotograaf_en_uitvaartfotograaf_ziekenhuisopname

Afscheidsfotograaf uit Zeeland

‘Je bent zo lekker no-nonsens. Dat komt door je Zeeuwse roots’, zei ze. Ik vond het wel grappig maar wat houdt dat eigenlijk in, die Zeeuwse roots, vroeg ik me af. Ik ging op onderzoek uit en het verbaasde me nogal dat ik me zo in de Zeeuwse identiteit herkende, persoonlijk maar ook als afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf uit Zeeland. Hoewel ik in Zeeland woon en werk, ga ik ook regelmatig de grens over naar België of naar de rest van Nederland voor een afscheidsreportage of uitvaartreportage.

Lees volledige artikel
Van-Meat-Loaf-naar-parachutespringen-Ilja-Verstraten-afscheidsfotograaf Zeeland en uitvaartfotograaf Zeeland

Van concert naar grote hoogten

Hoe een concert me tot grote hoogten bracht. Hoe dat zo kwam kun je in dit verhaal lezen. Antwoord geven op een vraag die ik niet had gehoord veranderde mijn leven en ik haalde er wijze lessen uit. Over uit mijn comfort-zone gaan, risico’s nemen, kansen pakken en tegelijk genieten en doodsangsten uitstaan.
Over samenwerken. In Nederland geldt de norm “doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg maar ik leer mijn cursisten juist om groot te dromen en hun hoofd boven het maaiveld uit te steken

Lees volledige artikel
blog koffie - Ilja Verstraten | afscheidsfotograaf Zeeland en uitvaartfotograaf Zeeland

“Je gaf me een stukje leven terug”

Wist je dat het idee vaak leeft dat afscheidsfotografie vooral mooi is voor kinderen maar dat afscheidsfotografie ook voor veel volwassenen helpend en steunend is? Een man van 94 jaar had niet alleen het gevoel dat zijn vrouw was gestorven maar met haar, heel zijn leven. Zij deden alles samen, al jarenlang en nu heeft hij er geen zin meer in. Als ik het fotoalbum breng, zegt hij dat het voelt alsof ik een stukje van zijn leven heb terug gegeven. Voortaan zit hij op zaterdag weer samen met haar aan de koffie.

Lees volledige artikel
Ilja Verstraten afscheidsfotograaf Zeeland en uitvaartfotograaf Zeeland

Tachtig jaar

Ik weet nog heel goed dat mijn opa en oma’s tachtig jaar werden. Tachtig jaar vind ik dan ook een mooie leeftijd voor opa’s en oma’s. Want als je tachtig jaar bent, ben je toch echt wel oud. Toch werd ook mijn vader tachtig jaar. Helaas kon hij het niet zo groot vieren als hij graag had gewild.
Daarom hebben we familie en vrienden gevraagd om herinneringen aan hem op te schrijven en deze hebben we gebundeld in een map. Lees hier wat dit niet alleen voor mijn vader betekende maar ook voor anderen.

Lees volledige artikel
#TABOE | #Taboe Ilja Verstraten herinneringsfotograaf Zeeland, afscheidsfotograaf Zeeland en uitvaartfotograaf Zeeland

Taboe

Een taboe is iets, waarvan een groep mensen vindt dat het ongepast is om te gebruiken, te doen of om erover te praten. De dood en rouw zijn blijkbaar zulke onderwerpen. “De dood is een taboe. Uitvaart is (g)een taboe. Op rouw rust een taboe. Dit zijn uitspraken die ik als afscheidsfotograaf regelmatig hoor. Ik heb een allergie voor het woord taboe. Het slaat nergens op. Waarom zou je er niet over mogen praten? Door iets een taboe te noemen, hou je het in stand en wordt het normaal om er niet over te praten.

Lees volledige artikel
Ilja_Verstraten_afscheidsfotograaf_en_uitvaartfotograaf_ziekenhuisopname

Ziekenhuisopname

Een geplande operatie liep wat anders dan verwacht. Wat een nachtje ziekenhuisopname had moeten worden, werd bijna een hele week. Tijdens de operatie ontdekten artsen een breuk in mijn middenrif maar omdat het een dubbele operatie was, kon ik niet de juiste medicatie krijgen. Doordat ik zoveel pijn had en niet kon eten en drinken raakte ik lichtelijk in paniek. Ik lees overal dat je moet praten over de dood en wat je wensen hierin zijn. Ik dacht erover na en kwam tot dezelfde conclusie als altijd. Welke dat is lees je hier.

Lees volledige artikel