Ilja-Verstraten-het-beslissende-moment-Fransman-in-straat-Frankrijk

Het beslissende moment

Henri Cartier Bresson (1908-2004)

“Le moment decisif” of het beslissende moment

Toen ik de opleiding fotografie deed, hoorde ik voor het eerst over Henri Cartier Bresson. Hij was een Franse fotograaf die de term ‘le moment décisif’, het beslissende moment gebruikte.

Hij trok gelijk mijn aandacht. Hoe meer ik over hem hoorde, hoe meer ik onder de indruk raakte van zijn foto’s en van zijn manier van werken.

Op 23-jarige leeftijd ontdekte hij de fotografie, tijdens zijn herstelperiode na een zware koorts. Hij zwierf hele dagen over straat, gespannen en klaar om af te drukken. “Vastbesloten om het leven te betrappen”.

Henri Cartier Bresson is erg belangrijk geweest voor de fotografie. Hij is één van de grootste recente fotografen.

Marilyn Monroe

Ik raakte niet onder de indruk vanwege de vele beroemdheden die hij fotografeerde. Waaronder Marilyn Monroe. Ook raakte ik niet persé onder de indruk omdat hij aanwezig was bij veel grote belangrijke, politieke gebeurtenissen in de wereld. Zoals de Maoïstische revolutie in China en de overdracht van het bestuur van Indonesië aan de lokale bevolking, nadat het jarenlang een Nederlandse kolonie was geweest. Of omdat hij de eerste fotograaf was die vrij mocht fotograferen na de oorlog in de Sovjet-Unie.

Sterfbed van Ghandi

Heel toevallig fotografeerde hij de dood van Mahatma Ghandi. Cartier Bresson was op bezoek bij Gandhi om een portretfoto van hem te maken. Ghandi moest even naar buiten om de vele toegestroomde mensen te begroeten. Op het moment dat Ghandi buiten kwam werd hij neergeschoten.
De foto’s die Henri Cartier Bresson maakte van Mahatma Ghandhi op zijn sterfbed, zijn wereldberoemd geworden.

Intuïtief en persoonlijk

De schoonheid van Cartier Bressons foto’s raakte mij. Maar wat mij echt raakte, was zijn menselijke kijk op het leven, intuïtief en persoonlijk.

Het beslissende moment, “Le moment décisif”

Henri Cartier Bresson gebruikte de term “le moment décisif”, het beslissende moment.
Hij fotografeerde gewone momenten uit het gewone leven, momenten die ontroerend of opmerkelijk waren. Alledaagse momenten die indrukwekkende menselijke verhalen vertellen.

Wie we zijn en wat we hebben beleefd

Wat mij ook raakt in zijn foto’s is dat je duidelijk de betekenis ziet van wie we zijn en wat we hebben beleefd.

“Fotograferen is het tegelijkertijd en in een fractie van een seconde, herkennen van een gebeurtenis en de schikking van de, met de blik waargenomen vormen, die de gebeurtenis uitdrukken en betekenis geven.

Het is de geest, het hart en de ogen op hetzelfde mikpunt richten,

Het is een levenswijze”.

Henri Cartier Bresson

Het beslissende moment: het waarin alles samenkomt

Ik zou mezelf zeker niet willen meten aan een groot fotograaf als Henri Cartier Bresson. Toch herken ik in zijn werk de manier waarop ik zelf werk.

Als afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf leg ik ook het beslissende moment vast. Dat doe ik vooral ook intuïtief en persoonlijk.

Als afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf leg ik momenten vast die zo ontzettend mooi zijn, zo ontzettend waardevol zijn, maar ook zo ontzettend snel weer voorbij zijn. Ik ‘moet’ ze zien te herkennen en zien te vangen. In een fractie van een seconde. Op het juiste beslissende moment. Op het moment waarin alles samenkomt.

Alle beslissende momenten maken samen het verhaal

Het kan zeker een uitdaging zijn. En dan maak ik het fotoalbum, waarin ik al die beslissende momenten verwerk. Het zijn de momenten waarin compositie en emotie samenkomen. Het zijn ook de momenten die precies op het juiste moment afgedrukt zijn. Al die beslissende momenten samen, verweef ik tot één verhaal. Dan vind ik dat ik het meest mooie, boeiende en bijzondere beroep ter wereld heb gekozen.

Wat maakt jouw werk bijzonder?

Wat maakt jouw werk bijzonder? Laat het me hieronder weten in een reactie. Ik ben heel benieuwd!

Meer zien van Henri Cartier Bresson?

Ben je nieuwsgierig geworden naar de foto’s of naar de persoon van Henri Cartier Bresson? Bekijk dan deze video

Vragen?

Heb je vragen over afscheidsfotografie of over uitvaartfotografie? Aarzel dan niet om contact met me op te nemen.

Contact

tekening_Kolibrie_van_Ilja_Verstraten_afscheidsfotograaf_in_Zeeland_en_ België_en_ uitvaartfotograaf_in_ Zeeland_en_België

Bel Ilja op 06- 40 28 98 25 of

mail naar

contact@iljaverstraten.nl

Uitvaartfotografie

Ik help je liefdevolle momenten onvergetelijk te maken zodat je ze ze kunt verweven in je leven.

Afscheidsfotografie

De laatste woorden, een laatste kus, een laatste streling. Het zijn belangrijke momenten om te onthouden om daarna verder te kunnen leven in plaats van te overleven.