blog koffie - Ilja Verstraten | afscheidsfotograaf Zeeland en uitvaartfotograaf Zeeland

“Je gaf me een stukje leven terug”

Wist je dat het idee vaak leeft dat afscheidsfotografie vooral mooi is voor kinderen maar dat afscheidsfotografie ook voor veel volwassenen helpend is en steun biedt?
Regelmatig hoor ik, als ik in gesprek ga over een uitvaartreportage : “Ik wil vooral foto’s van de uitvaart voor mijn kinderen”. Het mooie is dat mensen achteraf altijd zeggen: “Ik had niet gedacht dat ik er zelf zoveel uit zou halen. Je hebt het zo sereen en liefdevol in beeld gebracht en vooral de liefde is te zien op de foto’s”.

Geen zin meer

Of ik denk aan de man van 94 bij de uitvaart van zijn vrouw. Ze hadden geen kinderen. De man was intens verdrietig, niet alleen zijn vrouw was gestorven maar met haar, een groot deel van zijn leven. Ze waren altijd samen op pad, ze deden alles samen. Al 72 jaar lang. Toen ze ziek werd, heeft hij met liefde voor haar gezorgd. Het was zwaar maar door de liefde voor zijn vrouw kon hij het aan en hield hij het vol. Met soms wat hulp van buitenaf.
Voor wie moest hij nu koffie zetten? Hij had geen zin meer om op zaterdag naar de bakker te gaan om een lekkere koek te halen voor bij de koffie, zoals hij al jaren gewend was.
Hij hoefde niet meer zo nodig in het dorpscafé een biertje te gaan drinken. De lol was er af. Hij vond er niks meer aan.

Geen moment missen

“Je moet overal, echt van elk moment foto’s maken”, zei hij tegen me. “Maak zoveel mogelijk foto’s. Ik wil geen moment missen. En als ik het mis, wil ik het later terug kunnen kijken. Het is het laatste moment hier, met mijn vrouw en dat wil ik nooit vergeten.

Koffiekoek

Toen ik later het fotoalbum ging brengen, had hij in de serre de tafel gedekt, een kleedje erover, 2 kop en schotels er op van “het goede servies” en hij was naar de markt geweest om een koffiekoek voor bij de koffie. Precies zoals hij al jaren deed voor zijn vrouw.
“Vanaf nu”, zei hij, “ga ik dit elke week doen. Ik ga elke week naar de bakker, een koffiekoek halen en dan dek ik de tafel en dan ga ik hier zitten, met een kopje koffie en het fotoalbum. Het voelt alsof ze dan dicht bij me is. Het voelt alsof je mij een stukje van mijn leven hebt teruggegeven door je foto’s”.

Veerkracht

Ik was zo diep geraakt door zijn woorden, zijn daden, zijn openheid en kwetsbaarheid maar ook de kracht en de sterkte die daar van uit ging. De liefde die de boventoon voerde in alles wat hij deed. Het gemis van zijn vrouw maar ook zijn veerkracht en hoe hij daar mee om ging. En dat op zijn 94e!

Met zorg en aandacht

Dat is toch precies de essentie van mijn werk als afscheidsfotograaf. Dat is precies, waarom ik dit doe, met heel mijn hart. Passievol en met zorg en aandacht, om iemand een stukje van zijn leven terug te kunnen geven, zodat hij verder kan leven.
Dat is de reden waarom ik het persoonlijk afleveren van het album (en sowieso het persoonlijke contact) zo belangrijk vind.

Foto’s van het afscheid zijn voor kinderen heel belangrijk maar onderschat de waarde niet die een afscheidsreportage heeft voor volwassenen.

Contact

Wil je meer weten over afscheidsfotografie of uitvaartfotografie? Dan vertel ik je er graag over en luister naar wat jouw wensen en behoeften hierin zijn. Of heb je een afscheidsfotograaf of uitvaartfotograaf nodig? Ik woon in Zeeland maar werk ook verder in Nederland en België.

Neem contact met me op door te mailen naar contact@iljaverstraten.nl of bel of whatsapp op telefoonnummer: 06-402 89 825

Contact

tekening_Kolibrie_van_Ilja_Verstraten_afscheidsfotograaf_in_Zeeland_en_ België_en_ uitvaartfotograaf_in_ Zeeland_en_België

Bel Ilja op 06- 40 28 98 25 of

mail naar

contact@iljaverstraten.nl

Uitvaartfotografie

Ik help je liefdevolle momenten onvergetelijk te maken zodat je ze ze kunt verweven in je leven.

Afscheidsfotografie

De laatste woorden, een laatste kus, een laatste streling. Het zijn belangrijke momenten om te onthouden om daarna verder te kunnen leven in plaats van te overleven.