Mijn verhaal

"

We willen het leven van onze dierbaren herinneren. Daar hoort ook het einde bij. Herinneringen heb je nodig om gebeurtenissen te plaatsen. Maar in emotionele of verdrietige situaties vergeet je snel dingen. Dat overkwam mij na de begrafenis van mijn broer. Het was frustrerend om hier weinig herinneringen aan te hebben. Het maakte me boos en verdrietig. Hierdoor ervaarde ik mijn rouwproces als extra pijnlijk.  Foto's hadden mij hierbij kunnen helpen.

Daarom leg ik deze bijzondere momenten voor je vast en maak er een tastbare herinnering van. Met gevoel voor sfeer en detail. Met zorg en aandacht. Met een maximale professionele betrokkenheid en een optimale persoonlijke afstand en nabijheid. Door het voelen van emotie en deze integer vast te leggen. Rustig en onopvallend


Ilja Verstraten herinneringsfotograaf

Liefdevolle en troostende foto's bij afscheid, begrafenis en crematie

Keurmerk afscheidsfotograaf     

Op 23 februari 2019 ontving ik het keurmerk afscheidsfotograaf.

Het keurmerk:

'wordt gedragen door de
 
afscheidsfotograaf die zijn vak op vele fronten verstaat en dat heeft laten toetsen. Afscheidsfotografen met het keurmerk zijn professionals die de herinneringen aan bijzondere afscheidsmomenten op prachtige wijze vastleggen'.

 

Het keurmerk waarborgt:

  • Kwaliteit
  • Professionaliteit
  • Betrouwbaarheid

Lees meer over het keurmerk op https://www.keurmerkafscheidsfotograaf.nl/

Uitvaartvaartverzorgers, ritueel-begeleiders en voorgangers bevelen een gecertificeerd Afscheidsfotograaf aan.

logo Keurmerk afscheidsfotograaf

Mijn verhaal

Toen mijn broer Peter op 18-jarige leeftijd overleed, werd ik overspoeld door emoties. Ik was oververmoeid en verdoofd door verdriet. Van zijn uitvaart kreeg ik niet veel mee. Lange tijd heb ik me er helemaal niks meer van kunnen herinneren.  Ik had er nog nooit van gehoord dat er foto's bij een begrafenis gemaakt werden. Foto's van die dag heb ik dus niet. Jammer, want ik ben ervan overtuigd dat foto's mijn rouwproces makkelijker hadden kunnen maken. Foto's van zijn uitvaart hadden mij kunnen helpen herinneren hoe het was. Foto's  hadden mij kunnen helpen om bij mijn gevoel te komen. Een fotoalbum had mij kunnen helpen om er met anderen over te praten. Foto's hadden ervoor kunnen zorgen dat ik me minder eenzaam en minder alleen had gevoeld in mijn rouwproces.

Omdat ik uit eigen ervaring weet hoe
waardevol en belangrijk foto's kunnen zijn en dit inmiddels ook zo vaak heb gehoord van de mensen waarvoor ik een uitvaart mocht fotograferen, wil ik hier graag anderen mee helpen. 


Niet verwerken maar verweven

Waar ik onder andere tegen aan liep was de vraag of ik 'het' verwerkt had.
Verwerken impliceert een
eindpunt. Het leek me heerlijk 'het' te verwerken en dan weer verder, als vanouds met mijn leven.
Die dag kon er niet snel genoeg zijn!

Ik geloof niet dat je het verlies van iemand waar je van houdt kan
verwerken.

Je verweeft het in je leven. Het vormt je en wordt deel van je. Want de liefde die je voelt, houdt niet op te bestaan na iemands dood.

Niet dat je altijd verdrietig bent of niet meer kan
genieten maar het zou ook gek zijn als je iemand, die zoveel voor je betekent heeft, zomaar zou vergeten.


Te klein voor groot verdriet

Ik zag de rouw en het proces van afscheid nemen bij kinderen in verschillende situaties. Het fascineerde mij hoe zij daar, als kind, mee omgingen. Toen later mijn vriendin overleed en twee kleine kinderen achterliet, was ik hier heel nauw bij betrokken. Vragen van haar kinderen probeerde ik zo goed mogelijk te beantwoorden. Mensen vonden het moeilijk om erover te praten en de kinderen werden niet echt serieus genomen. Nadat ik me verdiept had in rouw bij kinderen schreef ik hier een scriptie over voor mijn SPW-4 opleiding. (Sociaal Pedagogisch Werk). Mijn scriptie gaf ik de titel:

'Te klein voor groot verdriet'

Ik werd geïnspireerd door Ilja haar visie op troost

alexander stroobandt,

gebedsvoorganger, priester

bisdom brugge


Het contact met Ilja was zeer positief en zeer wijs.

Ze geeft nabestaanden een waardevolle, blijvende herinnering zodat zij later kunnen terugkijken op een emotionele dag, waar vaak veel aan ze voorbij gaat.

Achteraf kunnen afscheidsfoto's heel wat troost bieden.

Het is iets waaraan een mens zich af en toe nog eens kan ‘vasthouden’ als het gemis groot wordt aan iemands tastbare aanwezigheid. 

De foto's hebben 'eeuwigheidswaarde' voor de familie.

Ilja legt deze momenten voor hen vast, respectvol en onopvallend. Ik werd geïnspireerd door Ilja haar visie op troost en heb dit gebruikt in mijn verhaal tijdens een afscheidsdienst die Ilja fotografeerde.


Mijn herinneringen

Jaren later deed ik de opleiding fotografie en daar was één van de opdrachten “Mijn herinneringen…”

Ik besloot om mijn
herinneringen aan Peter te fotograferen. Maar herinneringen aan hem…had ik die wel? En hoe fotografeer ik die dan? Door hier zo bewust mee bezig te zijn, ging er een wereld voor me open. Het was het begin van een lastig maar tegelijk ook mooi proces. Wat was het fijn om door te fotograferen eindelijk bij mijn gevoel te komen. Dit is waar mijn liefde voor het vak als afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf begon.


Gespecialiseerd in uitvaartfotografie

Een paar jaar later vroeg mijn neef of ik foto’s wilde maken van de uitvaart van zijn zoontje en ik heb dat gedaan. Ik zag hoeveel de foto's voor hen en hun andere zoon betekenden. 

Op dat moment wist ik, dat dit is, waar ik mensen mee kan helpen. Waar ik echt iets kan betekenen en het verschil kan maken. Dit is waar mijn hart ligt.

Mijn baan in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking heb ik opgezegd en ik heb de opleiding afscheidsfotografie gevolgd en heb me gespecialiseerd in uitvaartfotografie en afscheidsfotografie. Ook wel rouwfotografie genoemd.

Omdat iedereen het waard is om herinnerd te worden.


Rondom het afscheid nemen en de uitvaart zijn er veel mooie momenten die belangrijk zijn om later terug te zien. Lees hier welke momenten ik nog fotografeer, naast de begrafenis of de crematie.

Ilja Verstraten herinneringsfotografie legt de uitvaart met liefde voor je vast. Als
troost en houvast voor later.

Lees hier meer over uitvaartfotografie

of kijk op De Meest gestelde vragen

Wil je graag meer weten of heb je een professioneel afscheidsfotograaf of uitvaartfotograaf nodig?

Neem gerust contact met me op