Meest gestelde vragen

"

We willen het leven van onze dierbaren herinneren. Daar hoort ook het einde bij. Herinneringen heb je nodig om gebeurtenissen te plaatsen. Maar in emotionele of verdrietige situaties vergeet je snel dingen. Dat overkwam mij na de begrafenis van mijn broer. Het was frustrerend om hier weinig herinneringen aan te hebben. Het maakte me boos en verdrietig. Hierdoor ervaarde ik mijn rouwproces als extra pijnlijk.  Foto's hadden mij hierbij kunnen helpen.

Daarom leg ik deze bijzondere momenten voor je vast en maak er een tastbare herinnering van. Met gevoel voor sfeer en detail. Met zorg en aandacht. Met een maximale professionele betrokkenheid en een optimale persoonlijke afstand en nabijheid. Door het voelen van emotie en deze integer vast te leggen. Rustig en onopvallend


Ilja Verstraten herinneringsfotograaf

Liefdevolle en troostende foto's van de dag van de uitvaart

De meest gestelde vragen over mijn vak als afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf en over mijn manier van werken vind je hieronder: 

Meest gestelde vragen

Waar maak je foto's van?

Ik maak foto’s van alle momenten die met het afscheid nemen te maken hebben. Vanzelfsprekend altijd in overleg met de familie. Hier lees je welke momenten dat kunnen zijn: Diensten van Ilja Verstraten herinneringsfotografie

Waarom maak je foto's van een uitvaart?

Foto’s helpen om met het verdriet en het gemis om te kunnen gaan. Foto’s helpen om erover te praten. We leven in een cultuur waar verdriet en rouw makkelijk worden ontkend en onderkend.

Mensen weten niet goed hoe ze erover moeten beginnen of wat ze moeten zeggen.

Foto’s helpen hierbij.
Herinneringen kunnen vervagen of ze ontgaan of ontglippen je. Dan is het fijn om foto’s terug te zien. Die geven antwoord op je vragen en dat geeft rust.

De frustratie of boosheid van niet meer weten hoe het was, wordt verminderd doordat je de gebeurtenis op de foto’s terug kan zien. 

Doordat ik vooral troost, liefde en verbondenheid/intimiteit fotografeer, helpen deze foto's om je minder alleen en eenzaam te voelen


 

Verdrietige gezichten zie ik liever niet terug. Kan dat?

Natuurlijk is er verdriet. Dat mag er ook zijn maar dat is niet waar ik op focus tijdens het fotograferen. Ik fotografeer die momenten waar je later steun en troost uit haalt. Liefdevolle momenten, Troostende momenten, momenten van genegenheid en verbondenheid; een arm om je schouder, een troostende blik, een liefdevolle omhelzing

 

Wat is de meerwaarde van 2 uitvaartfotografen?

Ik kan maar op 1 plek tegelijk zijn en doordat we vanuit verschillende hoeken fotograferen, krijg je een nog completer beeld.


We bespreken van tevoren het draaiboek en zijn op elkaar ingespeeld. We spreken af wie waar fotografeert, maar kunnen ook improviseren op de gebeurtenissen van het moment.


Met twee fotografen is er meer rust tijdens de uitvaart. Dat lijkt tegenstrijdig maar met een tweede fotograaf erbij hoef ik minder te lopen. Zeker bij grote uitvaarten is het voor jou, maar ook voor mij, fijn om samen te fotograferen.


 

Waarom zou ik foto's van een begrafenis of crematie willen?

Rouwen is herinneren. Door foto’s te bekijken, komen herinneringen boven. Deze kunnen pijnlijk zijn maar ook troostend.

Foto’s helpen om elkaar herinneringsverhalen te vertellen.
Door samen in het album te kijken, komen er verhalen los die je van elkaar niet kende, verhalen die je nog nooit hebt gehoord.
Ze geven een nieuwe betekenis aan iemands leven en soms ook begrip. 

De overledene maakt deel uit van een familiegeschiedenis die door blijft lopen. Een nieuwe generatie wil weten wie hun voorouders waren en wat ze deden. Ze willen weten waar ze vandaan komen.

 Nieuwe herinneringen met de overledene kun je niet meer maken maar herinneringen koesteren die er al zijn, dat is van onschatbare waarde

 

Ben je als uitvaartfotograaf storend?

Het korte antwoord is: 'nee.' Dit durf ik met 100% zekerheid te zeggen. Je leest hier meer over op Over Ilja en ook in de reacties die mensen gaven waarvoor ik een uitvaart en/of een afscheid heb gefotografeerd, lees je terug dat mensen mij totaal niet storend vonden en vaak zelfs helemaal niet gezien hebben

 

Waarom lever je alleen een fotoreportage met fotoalbum?

 • De foto’s van het afscheid komen meer tot hun recht als er een album van wordt gemaakt. In het album zie je een compleet beeldverhaal van begin tot eind
 •  In een album kijken geeft een ander gevoel dan wanneer je foto’s op de computer bekijkt. Een computer is afstandelijker. Een album kun je lekker ‘in kruipen’. Je kunt het dichtbij je houden. Je kunt het aanraken en een album met een fluwelen kaft is heerlijk om te aaien en te strelen
 • Een album kun je makkelijk bij je pakken als je lekker op de bank zit of in je favoriete stoel met een kopje koffie of thee of een glaasje wijn.
  Je kunt snel een foto opzoeken die je op dat moment wil zien.
  Wil je er (even) niet meer in kijken, leg je het makkelijk weg
 • Een album leg je op een plaats waar je het zo te pakken hebt. Je hoeft het maar open te slaan en je kunt de foto’s bekijken
 • Een album neem je makkelijk mee en zo kun je er samen in kijken, erover praten en herinneringen delen
 •  De digitale wereld verandert zo snel dat de beelddragers (usb-stick /cd) van nu, over een aantal jaar niet meer bestaan. Een album blijft altijd bestaan
 •  Voor mij bestaat een fotoreportage niet alleen uit foto's maken maar vooral uit kwaliteit bieden van begin tot eind. En daar hoort een album bij. Voor mij is een fotoreportage niet af als ik niet een mooi en waardevol album aan je lever. Ik maak met zorg en aandacht jouw verhaal compleet. Natuurlijk wordt het album naar jouw wensen aangepast en heb je inspraak in het definitieve resultaat

Waarom zou ik jou als uitvaartfotograaf inhuren?

 • Als uitvaartfotograaf luister ik graag naar je         verhaal. Door goed te luisteren heb ik snel             door wat je wensen zijn
 • Ik bespreek de mogelijkheden met jou 
 • Ik maak een compleet beeldverhaal.
 • Ik vang de emotie, precies op het juiste                   moment
 • Ik maak (oog)contact met mensen
 • Ik weet wat rouw en verlies is en ik weet hoe          hiermee om te gaan
 • Ik ben betrokken en empatisch maar op                professionele afstand
 • Ik overleg met jou wat in het album komt. Je          hebt hier altijd inspraak in

                 Wat anderen zeggen:

 • Je communicatie is duidelijk en transparant
 • Je straalt vertrouwen uit en mensen zijn snel           vertrouwd met jou
 • Je straalt rust uit
 • Je bent oprecht
 • Je hebt een serene energie om je heen
 • Het is vooral de liefde die terug te zien is op          de foto's
 • Je bent betrokken, als persoon en als                      fotograaf
 • Prima begeleiding en duidelijke uitleg over de       mogelijkheden
 • Je luistert goed naar wat ik wil
 • Je denkt mee
 • Je bent een echte vakvrouw
 • Je bent lief en hebt een leuke persoonlijkheid
 • Als jij in de buurt bent, straal je zoveel rust en         vertrouwen uit dat je direct weet: 'het komt             goed. 
 • Je bent respectvol
 • Kinderen voelen zich snel vertrouwd en veilig 
 • Je bent onopvallend
 • We hebben direct een klik met jou
 • Je hebt passie voor je werk
 • Je hebt oog voor detail
 • Je pakt de mooie momenten precies op het           juiste moment
 • Je maakt prachtige, smaakvolle, verstilde en          verstillende beelden waar de liefde vanaf              straalt
 • Je bent professioneel

Waarom zou ik foto's willen van de opbaring, de laatste groet of het sluiten van de kist?

Deze momenten van afscheid nemen hebben een positieve invloed op het rouwproces. Voor de laatste keer afscheid nemen en het sluiten van de kist is moeilijke en verdrietig. Het is spannend. Toch hebben deze afscheidsmomenten een positieve invloed op het rouwproces. 

Vaak gaat er veel aan je voorbij. Het is fijn om later, in alle rust, nog eens in een fotoalbum te bladeren en te zien hoe het was.

Geen enge of schokkende foto's maar beelden van een liefdevol afscheid. Van dingen die je meegaf in de kist, die bij hem of haar hoorde. Of dingen die je juist zorgvuldig af deed en bewaarde, zoals een bril of een horloge. Foto's van een laatste kus, van je hand op die van hem of haar. Een laatste keer zwaaien. 

Ik help je door foto's te maken van deze bijzondere en waardevolle momenten en ze in een album te verwerken.

 

Wat doe je met de foto's?

 • Ik deel de foto’s alleen met jou.
 • Ik gebruik ze niet, zonder jouw toestemming te vragen, op social media of mijn website of voor welke andere publieke uitingen dan ook.
 • Voor elke foto die ik wil gebruiken, vraag ik jouw toestemming. Zelfs als er geen gezichten op staan of niet-herkenbare details. Jij kent jouw foto’s en alle foto’s hebben betekenis. Het zou vervelend zijn als je die opeens, zonder dat je het weet, tegen komt.
 • Natuurlijk heb je het volste recht om te weigeren als ik je toestemming vraag om een foto te gebruiken. Daar heb ik dan ook alle begrip voor en dat accepteer ik volledig.
 • Toch vind ik het wel fijn om je toestemming te krijgen om te laten zien welke foto’s ik maak zodat ik nog meer mensen hiermee kan helpen.

Waarom kost een uitvaartreportage toch wel wat geld?

Ik heb investeringen gedaan om jou de beste kwaliteit te kunnen bieden. Denk aan investeringen in apparatuur maar ook in opleidingen. Om bij te blijven en nog beter te worden in mijn vak moet ik scholingen blijven volgen. Ik heb een computer nodig en software om mijn foto's te verwerken en op te slaan. Ik heb back-up database nodig om jouw foto's veilig te bewaren. Daarnaast moet ik verzekeringen betalen, voor mijn pensioen sparen, mijn auto onderhouden om naar jou en/of de uitvaartlocatie toe te kunnen komen. En ik moet kunnen leven van de fotoreportages. Ik heb over dit onderwerp een uitgebreid blog geschreven. Als je het interessant vindt, kun je het hier lezen: waarom een professioneel uitvaartfotograaf geld kost.

 

Zijn er achteraf nog bijkomende kosten?

Op basis van jouw persoonlijke wensen, maak ik een persoonlijk voorstel waarin ik je precies vertel welke investering nodig is en wat je daarvoor krijgt.

De prijzen zijn helder en transparant. Je hoeft dus niet te puzzelen wat je investering is voor een complete reportage. Er zijn geen verborgen kosten achteraf.

Natuurlijk zijn uitbreidingen altijd mogelijk. Die bespreken we samen.