Ik heb daar geen herinnering aan

"Ik heb daar geen enkele herinnering aan, ik heb er geen actieve herinnering aan, ik herinnerde me het verkeerd".

Inmiddels welbekende uitspraken van minister-president Mark Rutte. Wat je daar ook van vindt, dat laat ik buiten beschouwing.

Interessanter vind ik de vragen:

Wat zijn herinneringen en hoe werken ze?
Waarom onthouden we wat we onthouden?

Kan het echt zo zijn dat je ergens
geen of een verkeerde herinnering aan hebt?
Hoe kan het dat je een
andere herinnering hebt dan iemand anders aan precies dezelfde situatie?


Een herinnering is alleen maar een herinnering als je het onthoudt

'Ik heb daar geen herinnering aan'  kan dat?

Hoe vaker je aan een herinnering denkt, hoe groter de kans is dat je het onthoudt. Herinneringen moeten regelmatig geactiveerd en getraind worden. Door herinneringen op te roepen versterk je ze.

Een herinnering is een
proces, geen product. Elke keer als je een herinnering opvraagt, verander je het een beetje.

We onthouden door ergens
aandacht aan te besteden en we besteden aandacht als we aanwezig, geïnteresseerd en betrokken zijn. Als iets betekenis voor ons heeft.


Hoe werkt het?

Een herinnering wordt eerst opgeslagen in het kortetermijngeheugen (het werkgeheugen). Hoe belangrijker, hoe groter de kans dat het wordt overgezet naar je langetermijngeheugen.
Je
langetermijngeheugen zit in verschillende delen van de hersenen.

Als je een herinnering op wil roepen gaat je hippocampus er naar op zoek en verbindt de informatie uit je korte termijngeheugen met je langetermijngeheugen en vormt ze tot één herinnering.


Waarom onthouden we wat we onthouden?

De herinneringen die we het beste en meest levendig onthouden bestaan uit zintuiglijke waarnemingen: beelden, geluiden, geuren, smaken, aanrakingen en emoties die je waarneemt op het moment van de gebeurtenis die je je wil herinneren. Maar diezelfde herinnering wordt ook gevormd door gesprekken die je achteraf had over deze gebeurtenis of door foto’s die je hier later van hebt gezien.

Je hersenen maken met al deze gegevens een totaalbeeld van de gebeurtenis. Dit is dus geen vaste momentopname zoals een foto.  

Nieuwe informatie

Als je een herinnering oproept voeg je er (onbewust) nieuwe informatie aan toe. Het heeft te maken met hoe je nu in het leven staat, wat jij belangrijk vindt. Een deel van de herinnering zoals die nu is wordt terug opgeslagen in de hersenen. Je brein maakt nu een nieuw totaalbeeld van een gebeurtenis door al deze associaties samen te voegen. Dit is dus niet persè de gebeurtenis zoals die werkelijk plaatsvindt.


Het verhaal in onze herinnering

Onze hersenen zijn vooral op zoek naar het verhaal in onze herinneringen. Herinneringen die niet in het verhaal passen draaien we zo dat ze wel in het verhaal passen.
Herinneringen die
aangepast zijn door gebeurtenissen of gesprekken achteraf kunnen gevaarlijk zijn. (Denk aan hersenspoeling door een sekte bijvoorbeeld).


Contact met anderen

We onthouden belangrijke dagen in ons leven, dagen waarop we van betekenis kunnen zijn, een gevoel van verbondenheid ervaren met onze naasten, met de wereld, de natuur, je lichaam of met het leven zelf. De momenten die het meeste voor ons betekenen zijn die momenten waarin we contact hebben met andere mensen.
Onze
dierbaren onthouden we het beste en we willen de herinneringen aan hen vast houden.


Beslissende momenten

Maar dit gevoel van betekenis ervaren we ook als we een doel bereiken of een mijlpaal. Momenten van je trots voelen, van verwachtingen en toekomstdromen.
Deze momenten vormen je
levensverhaal.

Herinneringen aan die beslissende momenten die ons gevormd hebben, waardoor we zijn geworden wie we zijn.
Door een
verhaal te vertellen onthouden we beter.


Herinneringen ophalen en vasthouden

We hebben de juiste prikkels nodig om de herinnering terug te halen, anders vergeten we dingen.
De prikkel kan een
aandenken zijn of een gemoedstoestand.

Maar ook taal is hierin belangrijk. Je moet dus in de juiste omgeving zijn om herinneringen op te halen en vast te houden.


Waarnemen vraagt aandacht

“De ware kunst van herinneren is de kunst van aandacht”. (Samuel Johnson).

Als je aandacht besteedt aan wat je waarneemt onthoudt je het beter. Dat verklaart ook waarom mensen dingen vergeten. We zien wel maar nemen het niet waar.

Waarnemen vraagt onze aandacht.

Als we waarnemen registreren we dingen en herinneren het ons later. Als we zien registreren we niet en herinneren we niet.

Sherlock Holmes zegt tegen Watson: “je ziet de dingen wel maar je neemt ze niet waar”.

Als voorbeeld noemt hij de trap die Watson al vele malen is op- en afgelopen. Hoeveel treden heeft de trap? vraagt Sherlock aan Watson. Watson heeft geen idee.                                                                                        '17 treden! Je hebt ze gezien maar niet waargenomen'. 


Herinneren is een proces

Omdat herinneren een proces is kunnen herinneringen veranderen, vervagen, vergeten worden, herinneringen kunnen je ontglippen of niet opgeslagen worden.

 

Herinneringen vasthouden en bewaren 

Door de waas van emoties kun je dierbare en waardevolle herinneringen vergeten. Als afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf leg ik ze voor je vast op beeld. Je kunt ze later, in alle rust, terug kijken. Daardoor krijg je rust en ruimte in je hoofd.

Ik help je de herinneringen te onthouden en bewaren. Dit helpt je in je rouwproces.

Wil jij je
dierbare en waardevolle momenten vast laten leggen door mij, als herinnering voor later?

Of wil je in gesprek hierover? 

 Neem dan contact met me op.


Bron: de kunst van herinneringen maken, Meik Wiking


Tags

afscheidsfotograaf, afscheidsfotograaf Zuid-Holland, afscheidsfotografie, afscheidsfotografie België, afscheidsfotografie Brabant, afscheidsfotografie Vlaanderen, afscheidsfotografie Zeeland, de kunst van herinneringen maken, herinneringen bewaren, herinneringen in beeld, herinneringen in woord en beeld, herinneringen koesteren, herinneringen maken, herinneringen onthouden, herinneringsfotograaf, herinneringsfotograaf België, herinneringsfotograaf Brabant, herinneringsfotograaf Vlaanderen, herinneringsfotograaf Zeeland, herinneringsfotograaf Zuid-Holland, ik heb daar geen actieve herinnering aan, ik heb daar geen herinnering aan, ik herinner me het verkeerd, professioneel afscheidsfotograaf, professioneel rouwfotograaf, professioneel uitvaartfotograaf, rouwfotograaf, rouwfotograaf België, rouwfotograaf Brabant, rouwfotograaf Vlaanderen, rouwfotograaf Zeeland, rouwfotograaf Zuid-Holland, rouwfotografie, uitvaartfotograaf, uitvaartfotograaf België, uitvaartfotograaf Zeeland, uitvaartfotografie, uitvaartfotografie Brabant, uitvaartfotografie Vlaanderen


Misschien vind je dit ook leuk:

Insert Image

Hoe ik uit de kast kwam

Insert Image

Postmortale afscheidsfotografie

Reageer op dit bericht:

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}