Herinneringsportret | Ilja Verstraten herinneringsfotografie

Afscheidsfotografie | het sluiten van de kist

Samen de kist sluiten geeft verbinding en intimiteit

Het sluiten van de kist is vaak het moeilijkste moment in het proces van afscheid nemen.

Nog één keer kijken naar je overleden dierbare. Een allerlaatste kus, een laatste aanraking.

Hét moment

Dan komt het moment waarop het deksel op de kist wordt gelegd. Het moment waarop je weet dat je de overledene nooit meer zal zien. Het definitieve moment waarop de kist wordt gesloten.
Van het sluiten van de kist wordt vaak echt ‘een moment’ gemaakt; door te bidden, door gebaren of door nog iets te zeggen. Dit moment wordt vaak als troostend ervaren.

Ontspannen

Als de uitvaartkist eenmaal gesloten is, worden er vaak bloemen op gelegd.
Dan kun je ontspannen, het moeilijkste moment is voorbij. Je houdt elkaar vast, zoekt troost bij elkaar … “het is goed zo”.
Bij het sluiten van de kist is het belangrijk om tijd te nemen hiervoor en aandacht te geven aan dit speciale moment.

Foto's

Ook van deze bijzondere momenten maak ik foto’s. Het is prettig om dit moment later terug te kunnen kijken. Dit helpt je in het proces van afscheid nemen.
 Het zijn geen akelige beelden maar liefdevolle en troostende foto’s. Met vaak een diepe verbondenheid met elkaar op dit speciale en bijzondere moment; Samen rond de kist staan, samen herinneringen ophalen en delen, samen huilen en samen lachen, samen de allerlaatste groet of aanraking beleven.

Al deze momenten leg ik met liefde vast. Met zorg en aandacht, rustig en onopvallend. Zodat je terug kan kijken op een waardig en liefdevol afscheid.

Contact

Heb je een afscheidsfotograaf of uitvaartfotograaf nodig?

 Of heb je vragen?
 Aarzel niet om ze te stellen.

Kijk hier welke momenten rondom het afscheid ik nog meer fotografeer.

 

"Nooit gedacht dat het sluiten van de kist zo liefdevol en in verbinding met elkaar zou voelen"

Hans

Herinneringsportret

Ik help je de herinnering te onthouden door deze vast te leggen op beeld, puur en echt.

Herinneringsdocument

Ik help je je gedachten en gevoelens te ordenen met een waardevol herinneringsdocument.

Warme reacties

“Ik moest erg wennen aan het idee om foto’s te laten maken maar het gevoel bij de eerste ontmoeting met Ilja was erg oprecht en positief. Mijn twijfels waren ineens van tafel geveegd. De foto’s kunnen mij ondersteunen als de meisjes met vragen komen. Bij het bekijken van de foto’s zie ik steeds nieuwe momenten en emoties. Het is vooral de liefde die te zien is en wat ik heel waardevol vind. Het nemen van foto’s tijdens de dienst is niet opgevallen."

Bernadette

"Op de foto's zie je eerst Wyatt en niet zijn altijd aanwezige rolstoel. Hij staat op de foto zoals hij is. Genietend van de kleine dingen in het leven. Samen met de foto’s hebben we de herinnering aan deze middag waar hij zo van genoot."

Matty

“De foto’s gebruiken wij om onze zoon uit te leggen hoe het was. De foto’s helpen zijn vragen, die veranderen bij het ouder worden, te beantwoorden. Ilja heeft met veel oog voor detail treffende foto’s gemaakt. Ze had de mooie momenten precies te pakken."

Peter en Christien

“Het is iets waaraan een mens zich nog eens kan vasthouden als het gemis groot wordt aan iemands tastbare aanwezigheid. Ilja legt deze momenten vast. Respectvol en onopvallend."

Alexander

"De foto’s tonen het verhaal van mij en mijn pépé zonder het te kennen. Ilja leeft mee in de periode die we beleven en kan deze prachtig op beeld vastleggen."

Messalina

“Het is een laagdrempelige manier om in gesprek te komen over de uitvaart. Ik vind het waardevol om op deze manier samen de herinneringen te delen. De herinneringen en emoties zijn heel treffend vastgelegd."

Ineke

“Ilja was er maar niet zichtbaar, zelfs niet bij een afscheid in kleine kring. Ik wist dat de foto’s helpen bij het bieden van troost maar realiseerde me toen pas dat ze zoveel troost kunnen bieden. Voor mij als uitvaartbegeleider was het fijn om met Ilja te werken, ze is erg betrokken als persoon en als fotograaf."

Marc

De foto’s dragen een sterke boodschap met zich mee, hoop en verdriet een plaats geven in gedeelde kring."

Een broer

“Ik ben heel blij dat deze herinneringen vastgelegd zijn. Veel verfijnder dan we ons ooit zouden kunnen herinneren in de waas van emoties. Het toont de vele kanten: het verdriet maar ook de vreugde om mooie herinneringen, de troost en de warmte, het gemis, zijn aanwezigheid, de vele mensen die hem en ons oprecht zien…”

Evy

We bekijken het fotoalbum dagelijks en halen er elke dag kracht uit. Elke dag zien we weer andere dingen. Als er visite komt pakken we het album erbij. Het is een fijne manier om over Florian te praten”. Al onze beste vrienden staan in het album, ongelooflijk dat Ilja die eruit wist te halen tussen 600 mensen."

Jan en Véronique

“Dank voor je presentatie! Ik ervaarde al snel je passie waarmee je over je werk praat en die ik teruggezien heb in je diapresentatie en de fotoboeken die we konden bekijken. Prachtige, verstilde en verstillende beelden, die voor de mensen voor wie je de foto’s gemaakt hebt, zeker van heel veel waarde en steun zullen zijn. ik zal mensen zeker wijzen op jouw werk."  

Mary

"Tijdens de presentatie was de sfeer aandachtig en luisterde men ademloos naar een vrouw met zoveel puurheid en passie. Dank je wel Ilja voor je indrukwekkende presentatie!" 

Ingrid

"Bij het bekijken van de foto’s zie ik zelf steeds nieuwe momenten en emoties. Het is niet het verdriet wat te zien is maar vooral de liefde. Iets wat heel waardevol is. Het was een moeilijke beslissing om te nemen maar ik ben dankbaar dat ik dit heb gedaan. Dankjewel Ilja voor deze mooie herinnering."

Een echtgenote en mama

vlinder_oker_rechts