Herinneringsdocument | Ilja Verstraten herinneringsfotografie

Herinneringsdocument

Een fotoalbum helpt bij verlies van herinneringen en/of mogelijkheden

Bij ‘afscheid nemen’ denken we al gauw aan afscheid nemen bij het overlijden van iemand waar je van houdt. Toch zijn er ook andere gebeurtenissen waarbij je afscheid moet nemen. Denk aan mensen met ziekten zoals Dementie, Parkinson, ALS. Ongetwijfeld zijn er nog veel meer te noemen. Een herinneringsdocument is een mooie manier om vast te houden aan herinneringen.

Als herinneringen vervagen

Als jijzelf, je partner, je vader of moeder een vorm van dementie heeft of een andere ziekte waarbij het geheugen achteruitgaat, neem je stukje bij beetje afscheid van wie hij was en van hoe je haar gekend hebt. Herinneringen vervagen of ze ontglippen je. Je moet afscheid nemen van de mogelijkheden die je had en je beeld van de toekomst veranderen. Niet alleen jouw leven verandert compleet maar ook dat van je naaste omgeving.

‘Afscheid nemen van je eigen toekomstplannen en dromen’

Als je een zoon of dochter hebt met een verstandelijke of lichamelijke beperking of als je zelf met een beperking moet leven, staat je een zware taak te wachten. Je moet afscheid nemen van dromen, van plannen, van je toekomstbeeld zoals je dat bedacht had. Ook dat is rouwen. Je moet rouwarbeid verrichtten. Een herinneringsdocument kan veel steun bieden.

"Intens verdriet is normaal gedrag voor normale en evenwichtige mensen die in staat zijn liefde te geven en te ontvangen. Mensen die 'houden van' zijn voorbestemd om diep verdriet te ervaren."

Manu Keirse

Rouwproces

Je gevoelens en gedachten zijn vergelijkbaar met een rouwproces na het overlijden van een dierbare. Vaak herken je deze gevoelens niet als rouw en je omgeving ook niet. Je verdriet wordt niet altijd begrepen. Als je je bewust bent van jouw proces van afscheid nemen (en dat van je naaste), kun je het beter begrijpen en herkennen. Het is belangrijk dat je deze gevoelens kan delen. Soms is het lastig om te vertellen wat er gebeurt, wat je voelt, omdat het opeens zo snel gaat of juist omdat het er langzaam insluipt.

Foto’s helpen je om je verhaal te vertellen en te delen

Met foto’s kun je jouw verhaal vertellen. Foto’s roepen emoties op, gevoelens. Soms confronterend misschien, maar daarmee helpt het jou je gevoelens te ordenen en je verhaal te begrijpen. Een fotoalbum helpt je de (nieuwe) situatie te accepteren. Mensen herinneren zich beelden beter dan woorden. Daarom is een fotoalbum een mooie manier om herinneringen op te halen. Het is dan ook een goed hulpmiddel als je op zoek bent naar een gespreksonderwerp bij je dementerende vader of moeder.

Samen houden we jouw herinneringen levend(ig)

Ik help je jouw verhaal te vertellen en om te zetten in beelden. De foto’s komen in een mooi fotoalbum, handig van formaat, zodat je het altijd en overal mee naar toe kan nemen en je niet bang hoeft te zijn dat je niet weet wat je moet vertellen. Het fotoalbum helpt je daarbij.

Kennismaken

Wil jij ook je verhaal in een handig fotoalbum? Maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

Wil je niet gelijk een document maar wel een mooie foto van jezelf of je dierbare? Kijk dan eens op de pagina Herinneringsportret.

Aanbod herinneringsdocument

  • Persoonlijk gesprek bij je thuis of telefonisch.
  • Afstemming met persoonlijke begeleiders i.v.m. dagschema (indien van toepassing).
  • 2 uur per week fotografie op locatie.
  • Nabewerking foto's.
  • Binnen 2 weken slideshow met muziek, in beveiligde online omgeving, 2 maanden gratis te bekijken.
  • Gepersonaliseerd fotoalbum in leer of linnen.
  • Persoonlijk afleveren fotoalbum.

Vanaf € 1.697 (inclusief btw en reiskosten)

Wensen qua aantal weken fotografie, formaat fotoalbum en aantal fotopagina's in overleg.

Herinneringsportret

Ik help je de herinnering te onthouden door deze vast te leggen op beeld, puur en echt.

Uitvaartfotografie

Ik help je je herinneringen tastbaar te maken, zodat je ze liefdevol kunt verweven in je leven.

Warme reacties

“Ik moest erg wennen aan het idee om foto’s te laten maken maar het gevoel bij de eerste ontmoeting met Ilja was erg oprecht en positief. Mijn twijfels waren ineens van tafel geveegd. De foto’s kunnen mij ondersteunen als de meisjes met vragen komen. Bij het bekijken van de foto’s zie ik steeds nieuwe momenten en emoties. Het is vooral de liefde die te zien is en wat ik heel waardevol vind. Het nemen van foto’s tijdens de dienst is niet opgevallen."

Bernadette

"Op de foto's zie je eerst Wyatt en niet zijn altijd aanwezige rolstoel. Hij staat op de foto zoals hij is. Genietend van de kleine dingen in het leven. Samen met de foto’s hebben we de herinnering aan deze middag waar hij zo van genoot."

Matty

“De foto’s gebruiken wij om onze zoon uit te leggen hoe het was. De foto’s helpen zijn vragen, die veranderen bij het ouder worden, te beantwoorden. Ilja heeft met veel oog voor detail treffende foto’s gemaakt. Ze had de mooie momenten precies te pakken."

Peter en Christien

“Het is iets waaraan een mens zich nog eens kan vasthouden als het gemis groot wordt aan iemands tastbare aanwezigheid. Ilja legt deze momenten vast. Respectvol en onopvallend."

Alexander

"De foto’s tonen het verhaal van mij en mijn pépé zonder het te kennen. Ilja leeft mee in de periode die we beleven en kan deze prachtig op beeld vastleggen."

Messalina

“Het is een laagdrempelige manier om in gesprek te komen over de uitvaart. Ik vind het waardevol om op deze manier samen de herinneringen te delen. De herinneringen en emoties zijn heel treffend vastgelegd."

Ineke

“Ilja was er maar niet zichtbaar, zelfs niet bij een afscheid in kleine kring. Ik wist dat de foto’s helpen bij het bieden van troost maar realiseerde me toen pas dat ze zoveel troost kunnen bieden. Voor mij als uitvaartbegeleider was het fijn om met Ilja te werken, ze is erg betrokken als persoon en als fotograaf."

Marc

De foto’s dragen een sterke boodschap met zich mee, hoop en verdriet een plaats geven in gedeelde kring."

Een broer

“Ik ben heel blij dat deze herinneringen vastgelegd zijn. Veel verfijnder dan we ons ooit zouden kunnen herinneren in de waas van emoties. Het toont de vele kanten: het verdriet maar ook de vreugde om mooie herinneringen, de troost en de warmte, het gemis, zijn aanwezigheid, de vele mensen die hem en ons oprecht zien…”

Evy

We bekijken het fotoalbum dagelijks en halen er elke dag kracht uit. Elke dag zien we weer andere dingen. Als er visite komt pakken we het album erbij. Het is een fijne manier om over Florian te praten”. Al onze beste vrienden staan in het album, ongelooflijk dat Ilja die eruit wist te halen tussen 600 mensen."

Jan en Véronique

“Dank voor je presentatie! Ik ervaarde al snel je passie waarmee je over je werk praat en die ik teruggezien heb in je diapresentatie en de fotoboeken die we konden bekijken. Prachtige, verstilde en verstillende beelden, die voor de mensen voor wie je de foto’s gemaakt hebt, zeker van heel veel waarde en steun zullen zijn. ik zal mensen zeker wijzen op jouw werk."  

Mary

"Tijdens de presentatie was de sfeer aandachtig en luisterde men ademloos naar een vrouw met zoveel puurheid en passie. Dank je wel Ilja voor je indrukwekkende presentatie!" 

Ingrid

"Bij het bekijken van de foto’s zie ik zelf steeds nieuwe momenten en emoties. Het is niet het verdriet wat te zien is maar vooral de liefde. Iets wat heel waardevol is. Het was een moeilijke beslissing om te nemen maar ik ben dankbaar dat ik dit heb gedaan. Dankjewel Ilja voor deze mooie herinnering."

Een echtgenote en mama

vlinder_oker_rechts