Gesprekskaarten-over-het-einde-van-het-leven

Levenseinde-gesprekskaarten

Iedereen heeft een levensverhaal in zich, maar aan het einde van je leven lijken sommige dingen niet meer zo belangrijk of zijn ze naar de achtergrond verdwenen.
De gesprekskaarten over het levenseinde helpen je het gesprek hierover aan te gaan.

Vind jij het ook zo lastig om te praten met je dierbare over wensen en verlangens als hij of zij het leven los moet laten?


De dood is een onderwerp waar we niet graag over praten. We houden de dood liever wat op afstand. Toch krijgen we er, vroeg of laat, allemaal mee te maken.
"Dat zie ik later wel" hoor ik vaak.

Maar wat als later nu is?

Gespreksvragen-over-het-einde-van-het-leven-

Hou de herinnering levend(ig)

Ieder mens is het waard om herinnerd te worden. Maar hoe hou je de herinnering aan je dierbare levend(ig)?

 Is er een mooiere manier dan met elkaar in gesprek gaan en weten wat iemand echt belangrijk vind of wat belangrijk voor hem of haar is?
Door de vragen te stellen die op de kaarten staan, kom je bij de kern van iemands wensen en gedachten.

De juiste vragen

Door mijn werk als afscheidsfotograaf en ceremoniespreker kom ik regelmatig bij mensen die weten dat ze niet lang meer te leven hebben. Zowel bij jongere als oudere mensen. Zij vragen mij te helpen om hun herinneringen vast te leggen. Op beeld of op schrift. Door de juiste vragen te stellen en vooral te luisteren kom ik er achter wat hun wensen zijn.
Mensen willen hun familie vaak niet belasten met hun zorgen of angsten en denken dat familie niet op zulke gesprekken zit te wachten.
 Andersom is dat ook zo. Familie durft vaak niet over het levenseinde of de dood te beginnen. ‘Straks denkt hij, dat ik denk, dat hij morgen dood gaat als ik er nu over begin’.

 Daarom heb ik deze kaarten ontwikkeld. Gebruik ze om met elkaar het gesprek aan te gaan.

Taboe doorbreken

Ik heb mijn kaarten door mensen laten testen en ze waren erg enthousiast. Het zijn vragen die je zelf niet zo gauw bedenkt en waar je echt over na moet denken.
Het maakt het gesprek gemakkelijker, de vragen roepen ook weer andere vragen en verhalen op.

Francien vertelt:

"Ik dacht er nooit echt over na. Ze steken mij maar in een kartonnen doos, zei ik altijd".

Totdat ik het gesprek met Ilja aanging. Ilja was zo open en hoe ze vertelde over haar werk, was eigenlijk heel mooi. Ik ben er over na gaan denken, heb er met mijn man en kinderen over gepraat en ik kwam erachter dat ik toch wel wat meer wensen heb. Ik vond het fijn om het gesprek hierover aan te gaan. Het geeft op een of andere manier rust. Ook dat we van elkaar nu weten wat onze wensen zijn, voelt, en dat klinkt misschien gek maar het is echt zo, heel fijn.

Dankjewel Ilja, voor je openheid en je durf om taboes te doorbreken" 

 

Wie-of-wat-is-belangrijk-Gespreksvragen-Ilja-Verstraten

Wacht niet op 'het goede moment'

Praten over een naderend afscheid en de dood is moeilijk. Toch is het voor veel mensen een opluchting om dit onderwerp bespreekbaar te maken. Om te benoemen wat er is en hoe het is.
Wacht niet op het 'goede moment'. Dat komt namelijk nooit.

Iemands verhaal, wensen en behoeften kennen geeft zin en betekenis aan iemands leven. Zin en betekenis van iemands leven zijn de essentie van het mens zijn.
Het gesprek geeft verbinding tussen verleden, heden en toekomst. Het verbindt vorige generaties met
volgende generaties.
 Het geeft een terugblik op iemands leven en een vooruitblik op het naderende afscheid.
 Verdriet en afscheid zorgen voor een gevoel van verbondenheid. Er is geen moment waardoor mensen zich meer met elkaar verbonden voelen dan door de (naderende) dood.

Mensen zijn sociaal, dat is een eerste levensbehoefte. Zij hebben het nodig om nabijheid te ervaren, zich gehoord en gezien te voelen. Altijd, maar nog veel meer in de laatste levensfase.
 Je hebt anderen nodig om je gevoelens en emoties te kunnen uiten en je gedachten te ordenen. In je eentje is dat moeilijk.

 

Hoe-vond-je-het-om-deze-vragen-te-beantwoorden-gespreksvragen-Ilja-Verstraten.

Over mij

Ik vind het belangrijk om afscheid en dood bespreekbaar te maken. In onze maatschappij is daar nog altijd weinig ruimte voor.


Op een goede manier afscheid nemen is belangrijk en helpt jou en je naasten in je (rouw)proces.

Omdat ik door mijn werk als afscheidsfotograaf en ceremoniespreker regelmatig in gesprek ben met mensen die gaan sterven en ik dan zie en hoor hoe moeilijk dit gesprek is met de naaste familie, kwam ik op het idee om hen hiermee te helpen. Daarom heb ik deze kaarten ontwikkeld.

Ik help herinneringen na te laten in de vorm van je levensverhaal op te schrijven, foto’s maken of een video.

Wacht niet tot later om het gesprek aan te gaan want:

Wat als later nu is?

Want wat als later nu is?

Ik vind het een echte bewustwording van dingen/ gevoelens die er zijn/ voelen..
Heel mooi..
Ik ben blij met de kaarten..
Ik ga er zeker over vertellen

Tamara

Een set gesprekskaarten bevat 15 kaarten met foto's en vragen

Verpakt in een mooi zacht hoesje, gemaakt door Jeannette Hermans van 'Ik vergeet je niet'