De crematie

De crematie


Liefdevolle en troostende foto's van de crematie

Bij een crematie blijft de kist vaak staan nadat de dienst is afgelopen. Voor sommige mensen is dat goed en ze nemen op dat moment afscheid.

Soms gaat (iemand van) de familie mee naar de warmtekamer/ovenruimte. Je begeleidt de uitvaartkist tot aan die ruimte. Je kunt kiezen om op dat moment afscheid te nemen of je kunt meegaan in de ovenruimte om de kist ingevoerd (in de oven) te zien worden. De begrafenisondernemer kan je hier meer over vertellen. Vraag er gerust naar want hierover gaan soms de vreemdste verhalen.

Het is een rustig proces en de begrafenisondernemer legt vaak precies uit wat er gaat gebeuren. In de meeste moderne crematoria mag je zelf de knop bedienen om de kist in te voeren. Maar dit hoeft niet. 
Dit
allerlaatste moment is een spannend moment maar ook een moment waarop mensen zich, meer dan ooit, verbonden voelen met elkaar. Samen; schouder aan schouder, arm in arm of hand in hand. Soms zie je ik opluchting omdat mensen het niet zo eng vonden dan ze gedacht hadden. Het afscheid bij de oven is mooi omdat je je geliefde overledene tot aan het einde toe hebt kunnen begeleiden.

Het geeft antwoord op je vraag wat er met de uitvaartkist is gedaan. Voor sommige mensen voelt het niet af om na de bijeenkomst de kist te laten staan.

Als
 afscheidsfotograaf en uitvaartfotograaf fotografeer ik deze beelden van jullie, de uitvaartkist die op een soort tafel wordt gezet, het vastpakken van elkaar, de registratiesteen die je vaak zelf op de kist mag leggen. De allerlaatste kus, het allerlaatste klopje op de kist, de laatste keer zwaaien.

Deze beelden van verbondenheid en intimiteit en de allerlaatste momenten van het afscheid nemen zijn zo waardevol om later terug te zien. Ze zijn troostend en helpen je om met het verdriet om te kunnen gaan.


Prachtige, verstilde en verstillende beelden, die voor de mensen voor wie je de foto's gemaakt hebt, zeker van heel veel waarde en steun zullen zijn


Mary Allaart
Contact

Heb je een afscheidsfotograaf of uitvaartfotograaf nodig?

Of heb je vragen?
Aarzel niet om ze te stellen.

Je kan ook alvast eens kijken bij de Meest gestelde vragen.