Creatief_rouwen

Creatief rouwen

Ben jij het krachtige mens die durft zijn/haar verdriet aan te kijken? Die er niet voor wegloopt maar weet, of wil leren, dat alle gevoelens normaal zijn en er ook mogen zijn?

Loopt je hoofd over en wil je graag je gevoel ontwarren en vanuit je hoofd naar je hart (en handen gaan)? De verbinding met jezelf (terug) vinden?

Zodat je rust krijgt en ruimte en helderheid.
Durf jij je gevoelens te ont-moeten en er, op een creatieve manier mee aan de slag te gaan?

Weet je al genoeg en is dit echt iets voor jou?

Wacht dan niet langer en schrijf je gelijk in!

WAT IS CREATIEF ROUWEN?

De meeste hulpverleners werken volgens een bepaald systeem. Ze leren je een bepaalde techniek aan, net als hoe je vroeger op school vaak leerde.
Voor mij heeft dit nooit gewerkt, ik kon er niks mee. Als ik het écht nodig had, was ik het trucje weer vergeten.

Ik liep er in vast. Dat kwam omdat het niet van mezelf was. Ik voelde er niks bij.

Je voelt je al zo verdrietig, wanhopig of eenzaam en dan moet je er ook nog over nadenken wat je ook weer moet doen om je beter te voelen.
Daar heb je de energie helemaal niet voor. Het gevolg daarvan is dat je denkt: 'Laat maar zitten, het zal weer wel overgaan'.

Ken je dat?

Maar daar los je niks mee op. Je voelt je nog net zo ellendig of zelfs nog erger. Want vaak komt het gevoel er dan nog eens bij dat je je schuldig voelt omdat het niet gelukt is, of dat je gefaald hebt.

Creatief rouwen leert je geen trucjes maar leert je om bij je gevoel te komen. Vanuit je hoofd naar je hart en je handen. Creatief rouwen is praktisch rouwen. Je dóet er iets mee.

Je gaat jezelf (terug)vinden als jij weet wát je voelt en waarom en je dúrft voelen. Ik help je daarbij. Je staat er niet (meer) alleen voor.

Denk je nu: Ilja, ik hoef niet verder te lezen, dit is écht iets voor mij? Schrijf je dan direct in door op de gele button te klikken.

WAAROM CREATIEF ROUWEN?

Creativiteit is een middel om je bewust te worden van patronen, overtuigingen, gedachten, gevoelens en emoties en deze op een veilige manier los te laten, te doorbreken en te verwerken.

Door je creatief te uiten, kom je bij je innerlijke wereld.

Een creatieve uiting is een afspiegeling van wat er van binnen in je omgaat. Gevoelens en emoties die soms niet zo makkelijk onder woorden te brengen zijn.

De cursus creatief rouwen helpt je om inzicht te krijgen in je innerlijke wereld en daar verbinding mee te maken. Als je rouwt, voel je soms zoveel tegelijk en is het lastig om je gevoelens te duiden.

De cursus creatief rouwen is geen therapie maar werkt wel therapeutisch omdat het je leert in verbinding met jezelf te komen. Op een manier die bij jou past en op jouw tempo. Wanneer jij daar behoefte aan hebt.

Je gevoelens en gedachten en verlangens mogen er zijn. Of het nu gaat om verdriet of boosheid, opluchting, verslagenheid, eenzaamheid, wanhoop, twijfel, Stop het niet weg. Alles mag er zijn en alles wat je voelt is goed. Samen gaan we ermee aan de slag, zodat jij ermee om kunt gaan en het je functioneren of sociale contacten niet meer in de weg staat.

 

Verdriet is normaal gedrag van normale mensen,

die in staat zijn liefde te geven en te ontvangen

Manu Keirse, rouwdeskundige

 

Creatief-rouwen-uit-je-hoofd-naar-je-hart-Ilja-Verstraten-herinneringsfotografie

WAT HOUDT DE CURSUS CREATIEF ROUWEN IN?

Je leert in deze cursus:

  • Wat rouw is
  • Verbinding maken met jezelf en je omgeving
  • Emoties herkennen en erkennen
  • Uiting geven aan je gevoelens en emoties
  • Te vertrouwen op het proces (het gaat niet om het resultaat maar om het proces)
  • Accepteren van je emoties en gevoelens.
  • Zingeving

Ik zeg het heel eerlijk: het is de allereerste keer dat ik dit in deze vorm doe en daarom ga ik er een belachelijke lage prijs voor vragen. Maar ik hoop dat het je niet weerhoudt om je toch in te schrijven.
Ook al kost het maar weinig, het is onbetaalbaar omdat ik weet dat psychologen en psychiaters, die zoveel meer per uur vragen, mij, en anderen, niet konden helpen.

Ik weet dat ik jou kan helpen omdat ik het zelf meegemaakt heb en er al vaker mensen mee heb geholpen.

 

Over Ilja

Waarom ik creatief rouwen zo belangrijk vind en hier een cursus over gemaakt heb, is omdat ik zelf helemaal vast gelopen ben in mijn rouw na de dood van mijn broer Peter.

'Heb je het verwerkt?' vroegen hulpverleners en ik kon helemaal niks met deze vraag. Hoe voel je dat? Hoe weet je dat?

Ik stopte mijn verdriet zo diep weg dat ik  er zelf ook niet meer bij kon. Een paar jaar later raakte ik in een depressie en kreeg ik paniekaanvallen.

Ik voelde me eenzaam en ik heb lang gedacht dat ik gek was. Ik rouwde namelijk niet 'volgens de boekjes' en daar kon niemand iets mee.

Ik ben doorgegaan met leven maar ik vond het leven zwaar.

Toen ik de opleiding fotografie deed was één van de opdrachten om mijn herinneringen vast te leggen. Ik wilde mijn herinneringen aan Peter vast leggen.

Maar herinneringen, had ik die wel? En toen ik ze had bovengehaald zaten ze in mijn hoofd. Hoe fotografeer ik die dan?

Door er zo bewust mee bezig te zijn, merkte ik dat dat voor mij confronterend was maar tegelijk ook helend.

Praten heeft mij nooit geholpen. Ik kòn er gewoon niks mee.

Door er praktisch en creatief mee bezig te zijn, voelde ik eindelijk weer verbinding tussen mijn gevoel en mijn hart. Er iets mee dóen, dat was wat mij hielp en het begin van mijn rouwproces na 20 jaar.

Het creatieve proces heeft mij later nog vaak geholpen en ik ben het blijven doen. Ik heb veel cursussen gevolgd om die verbinding te mogen blijven voelen, ook in andere situaties in mijn leven. 

Als praten voor jou werkt, is dat helemaal prima. Dan moet je dat vooral ook blijven doen. Maar voor veel mensen werkt het ook niet.

Ik geloof in het zelfherstellend vermogen van het lichaam zolang je in verbinding bent met jezelf.

Ik raad je aan om goede hulp te zoeken  als je echt problemen ervaart (bijv. als je niet meer functioneert of niet meer slaapt of verslavingsgevoelig bent). Dan is deze cursus niet toereikend.

 

"Aan een gesprek met jou heb ik meer gehad dan jaren bij een therapeut.

Jij begrijpt me en je voelt heel vertrouwd.

Ik voelde me gelijk veilig bij jou"

Gun jezelf dit kado

Ik gun je om in verbinding te komen met jezelf, met je hart, dat je durft te voelen. Ook je rauwe gevoel, je verdriet, je pijn. Wees er niet bang voor. Het gaat je zoveel opleveren.

Gun jezelf de tijd om hiermee aan de slag te gaan.

Doe je mee?

Ben jij iemand of ken jij iemand die graag mee wil doen?
Schrijf je dan nu in via onderstaande knop of deel deze pagina met iemand waarvan jij denkt dat hij of zij hier mee geholpen kan zijn.
We beginnen maandag 19 juli om 10 uur via Zoom.
Daarna zijn er nog 2 zoomsessies live met mij.
Kun je er niet live bij zijn, is dat geen probleem, de opname kun je later bekijken als je je inschrijft.
Ik werk met kleine groepjes zodat ik iedereen aandacht en tijd kan geven en het een veilige omgeving blijft
Natuurlijk krijg je handvatten om er mee aan de slag te gaan en op de besloten facebook pagina kun je je vragen  stellen en dingen delen.
Er zijn nog 2 plaatsen vrij! 
Liefs,

    Ilja