Herinneringsportret | Ilja Verstraten herinneringsfotografie

Afscheidsfotografie | de crematie

Foto's van de laatste liefdevolle en verbindende momenten

Bij een crematie blijft de kist vaak staan nadat de dienst is afgelopen. Voor sommige mensen is dat goed en ze nemen op dat moment afscheid.

Steeds vaker gaat (iemand van) de familie mee naar de warmtekamer (ovenruimte). Je begeleidt dan je dierbare tot aan die ruimte.

Tot welk moment ga je mee?

Je kunt kiezen om op dat moment afscheid te nemen of je kunt meegaan in de ovenruimte om de kist ingevoerd (in de oven) te zien worden. De begrafenisondernemer kan je hier meer over vertellen. Vraag er gerust naar want hierover gaan soms de vreemdste verhalen.

Rustig proces

Het is een rustig proces en de begrafenisondernemer legt vaak precies uit wat er gaat gebeuren. In de meeste nieuwere crematoria mag je zelf de knop bedienen om de kist in te voeren. Maar dit hoeft niet. 
Dit allerlaatste moment is spannend maar ook een moment waarop je je zeer verbonden voelt met elkaar.

Samen

Samen; schouder aan schouder, arm in arm of hand in hand. Soms zie ik opluchting omdat mensen het niet zo eng vonden dan ze gedacht hadden. Het afscheid bij de oven is mooi omdat je je geliefde overledene tot aan het einde toe hebt kunnen begeleiden.

Antwoord op je vraag

Het geeft antwoord op je vraag wat er met de uitvaartkist is gedaan. Voor sommige mensen voelt het niet af om na de bijeenkomst de kist te laten staan.

Als uitvaartfotograaf fotografeer ik deze beelden van jullie, de uitvaartkist die op een soort tafel wordt gezet, het vastpakken van elkaar, de registratiesteen die je vaak zelf op de kist mag leggen. De allerlaatste kus, het allerlaatste klopje op de kist, de laatste keer zwaaien.

Foto's van troost en intimiteit

Deze beelden van verbondenheid en intimiteit en de allerlaatste momenten van het afscheid nemen zijn zo waardevol om later terug te zien. Ze zijn troostend en helpen je om met het verdriet om te kunnen gaan.

Contact

Heb je een afscheidsfotograaf of uitvaartfotograaf nodig?

 Of heb je vragen?
 Aarzel niet om ze te stellen.

Kijk hier welke momenten rondom het afscheid ik nog meer fotografeer.

 

"Het meegaan naar de warmtekamer vond ik heel spannend. Ik wist niet zeker of ik hier wel foto's van wilde. Ondanks dat het een kleine ruimte was, was je helemaal niet opvallend. Wij konden rustig afscheid nemen zonder jou op te merken. Wat vind ik het mooi om juist ook deze foto's terug te zien. Ik herinner me er niet veel van maar de emotionele band tussen ons als familie is zo treffend vastgelegd. Je doet wat je beloofd, het gaat in jouw foto's écht om de liefde en verbondenheid"

Bert

Herinneringsportret

Ik help je de herinnering te onthouden door deze vast te leggen op beeld, puur en echt.

Herinneringsdocument

Ik help je je gedachten en gevoelens te ordenen met een waardevol herinneringsdocument.

Warme reacties

“Ik moest erg wennen aan het idee om foto’s te laten maken maar het gevoel bij de eerste ontmoeting met Ilja was erg oprecht en positief. Mijn twijfels waren ineens van tafel geveegd. De foto’s kunnen mij ondersteunen als de meisjes met vragen komen. Bij het bekijken van de foto’s zie ik steeds nieuwe momenten en emoties. Het is vooral de liefde die te zien is en wat ik heel waardevol vind. Het nemen van foto’s tijdens de dienst is niet opgevallen."

Bernadette

"Op de foto's zie je eerst Wyatt en niet zijn altijd aanwezige rolstoel. Hij staat op de foto zoals hij is. Genietend van de kleine dingen in het leven. Samen met de foto’s hebben we de herinnering aan deze middag waar hij zo van genoot."

Matty

“De foto’s gebruiken wij om onze zoon uit te leggen hoe het was. De foto’s helpen zijn vragen, die veranderen bij het ouder worden, te beantwoorden. Ilja heeft met veel oog voor detail treffende foto’s gemaakt. Ze had de mooie momenten precies te pakken."

Peter en Christien

“Het is iets waaraan een mens zich nog eens kan vasthouden als het gemis groot wordt aan iemands tastbare aanwezigheid. Ilja legt deze momenten vast. Respectvol en onopvallend."

Alexander

"De foto’s tonen het verhaal van mij en mijn pépé zonder het te kennen. Ilja leeft mee in de periode die we beleven en kan deze prachtig op beeld vastleggen."

Messalina

“Het is een laagdrempelige manier om in gesprek te komen over de uitvaart. Ik vind het waardevol om op deze manier samen de herinneringen te delen. De herinneringen en emoties zijn heel treffend vastgelegd."

Ineke

“Ilja was er maar niet zichtbaar, zelfs niet bij een afscheid in kleine kring. Ik wist dat de foto’s helpen bij het bieden van troost maar realiseerde me toen pas dat ze zoveel troost kunnen bieden. Voor mij als uitvaartbegeleider was het fijn om met Ilja te werken, ze is erg betrokken als persoon en als fotograaf."

Marc

De foto’s dragen een sterke boodschap met zich mee, hoop en verdriet een plaats geven in gedeelde kring."

Een broer

“Ik ben heel blij dat deze herinneringen vastgelegd zijn. Veel verfijnder dan we ons ooit zouden kunnen herinneren in de waas van emoties. Het toont de vele kanten: het verdriet maar ook de vreugde om mooie herinneringen, de troost en de warmte, het gemis, zijn aanwezigheid, de vele mensen die hem en ons oprecht zien…”

Evy

We bekijken het fotoalbum dagelijks en halen er elke dag kracht uit. Elke dag zien we weer andere dingen. Als er visite komt pakken we het album erbij. Het is een fijne manier om over Florian te praten”. Al onze beste vrienden staan in het album, ongelooflijk dat Ilja die eruit wist te halen tussen 600 mensen."

Jan en Véronique

“Dank voor je presentatie! Ik ervaarde al snel je passie waarmee je over je werk praat en die ik teruggezien heb in je diapresentatie en de fotoboeken die we konden bekijken. Prachtige, verstilde en verstillende beelden, die voor de mensen voor wie je de foto’s gemaakt hebt, zeker van heel veel waarde en steun zullen zijn. ik zal mensen zeker wijzen op jouw werk."  

Mary

"Tijdens de presentatie was de sfeer aandachtig en luisterde men ademloos naar een vrouw met zoveel puurheid en passie. Dank je wel Ilja voor je indrukwekkende presentatie!" 

Ingrid

"Bij het bekijken van de foto’s zie ik zelf steeds nieuwe momenten en emoties. Het is niet het verdriet wat te zien is maar vooral de liefde. Iets wat heel waardevol is. Het was een moeilijke beslissing om te nemen maar ik ben dankbaar dat ik dit heb gedaan. Dankjewel Ilja voor deze mooie herinnering."

Een echtgenote en mama

vlinder_oker_rechts